Cultura 04/05/2016

'May the 4th be with you'. Per què avui és el Dia Star Wars?

El joc de paraules que dóna peu a la celebració anava dirigit a Margaret Thatcher en una felicitació a la primera ministra del Regne Unit

Ara
2 min

BarcelonaEl 4 de maig ja fa uns anys que és una data important als calendaris de tots els seguidors de la saga 'Star Wars': és l'Star Wars Day.

A primer cop d'ull és fàcil entendre per què: "May the force be with you" (el famós "Que la força t'acompanyi") en anglès es pronuncia força igual que "May the fourth be with you" ('fourth' assenyala el dia 4 del mes en qüestió).

Però l'origen de la festa no té res a veure amb qüestions galàctiques sinó que es remunta a una publicació al 'London Evening News' del 4 de maig de 1979 en la qual apareixia una nota firmada pels membres del Partit Conservador en què felicitaven Margaret Thatcher per la seva recent elecció com a primera ministra del país. "May the 4th be with you, Maggie. Congratulations" (Que el 4 de maig estigui amb tu, Maggie. Felicitats), deia l'escrit, fent precisament el joc de paraules amb 'May the force be with you' (Que la força t'acompanyi), la frase emblemàtica de la saga.

El joc de paraules, però, no es va popularitzar fins al 2011, quan el Toronto Underground Cinema va organitzar un festival de cine aquest dia, i es va convertir en el referent de moltes empreses que van aprofitar l'ocasió per oferir descomptes especials i altres ofertes en els seus productes de 'Star Wars'.

EL RETORN DELS GUERRERS 01. Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher i Peter Mayhew  (al darrere) dilluns a la première de Los Angeles. 02. George Lucas i J.J. Abrams. 03. El robot BB-8 amb Daisy Ridley.

El 4 de maig és celebrat per milions de seguidors de la saga que organitzen esdeveniments arreu del món. Les activitats més habituals són les maratons de les pel·lícules de la saga o les trobades de fans disfressats de Jedi, soldats imperials o altres personatges. Ara que la franquícia torna a estar activa, també s'aprofita el dia per fer avançaments informatius o d'imatges: l'any passat el 'Vanity Fair' va publicar la primera portada amb personatges de la pel·lícula, realitzada per la fotògrafa Annie Leibovitz, ja que el 16 de desembre del 2015 J. J. Abrams estrenava el nou film de la saga.

Personatges de 'Star Wars' a la portada de 'Vanity Fair'

Enguany l'actriu Daisy Ridley fins i tot ha llançat aquest missatge:

La propera parada serà 'Rogue One: A Star Wars Story', el primer 'spin-off' de la saga, que s'estrenarà el desembre del 2016. El desembre del 2017 s'estrenarà l''Episodi VIII', dirigit i escrit per Rian Johnson ('Looper'). A aquesta estrena la seguirà un altre 'spin-off', el 2018, protagonitzat per Han Solo i dirigida per Chris Miller i Phil Lord ('Lego. La pel·lícula') i, finalment, el 2019, arribarà la novena entrega de la saga amb Colin Trevorrow de director ('Jurassic World').

I, seguint amb els jocs de paraules, també s'ha popularitzat entre els fans celebrar el 5 de maig 'The revenge of the fifth' (La venjança del cinquè), jugant amb el títol de 'Star Wars: Episode III, Revenge of the Sith'. Els fans del cantó fosc commemoren el dia 5 l'orde dels Sith, antagonistes dels Jedi.

stats