Pla de fosses

El Govern dobla el pressupost per obrir fosses comunes i identificar les víctimes de la Guerra Civil

Amb els 4,5 milions es podran accelerar les anàlisis genètiques i retornar les despulles als familiars

2 min
Una de les fosses comunes localitzades a la necròpolis de Roquetes, ubicada al turó del Maset de Tàrrega.

BarcelonaConscients que, per a molts familiars de víctimes de la Guerra Civil, el temps s'esgota, el departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya ha doblat el pressupost destinat a intervenir en les fosses comunes. Això permetrà accelerar la localització, recuperació i anàlisi antropològica i genètica de les restes òssies humanes de la Guerra Civil i la dictadura franquista, que es troben sobretot a les comarques de Ponent. "L'objectiu és poder analitzar les restes trobades i retornar-les als seus familiars, donar-los una sortida digna", ha dit la portaveu, Patrícia Plaja, després de l'acord de Govern. En xifres totals, el pressupost per al període 2023-2026 és de 4,5 milions d'euros, xifra que gairebé dobla el pressupost anual de licitació del contracte anterior.

La millor dotació permetrà també donar a conèixer el Cens de Persones Desaparegudes i el Programa d’Identificació Genètica, amb l'objectiu d'identificar i retornar a les famílies un nombre més gran de les despulles de persones desaparegudes.

Les Garrigues i el Berguedà: a la recerca de més de 80 cossos

La direcció general de Memòria Democràtica continuarà el Pla de Fosses 2023-2025. Fins ara s'ha actualitzat el mapa de fosses i s'ha passat de 530 a 887, de les quals es poden consultar des dels informes antropològics i arqueològics fins a tota la documentació que hi ha relacionada amb la fossa.

Seguint la programació del pla, el primer semestre del 2023 s'excavaran les fosses de Bovera (Garrigues) i les del Berguedà. A Bovera hi ha diferents punts d'actuació: una fossa amb uns 15 soldats republicans executats en uns bancals, un hospital republicà on hi ha diversos individus exhumats (el Mas del Senyor), una fossa associada a un punt de socors republicà amb uns 13 individus (Mas del Vidal) i, a la Casilla, una fossa amb 12 soldats i una dona executats per les tropes franquistes.

Pel que fa al Berguedà, s’han programat intervencions a l’aqüeducte del Collet (Guardiola de Berguedà), una fossa amb fins a 4 possibles soldats republicans morts durant la retirada que haurien estat inhumats; al municipi de Capolat, on hi ha cinc possibles localitzacions, amb una previsió màxima de 23 individus enterrats; a la Tomba dels 4 (Montmajor), on hi podria haver fins a 4 soldats republicans; al camp de Collet; a Planes de Cal Companyó; a la Masia Subirana de Sant Julià de Cerdanyola, i a la Nou de Berguedà, on hi ha tres possibles fosses localitzades.

stats