Equipaments culturals

L'oposició critica que El Born es quedi sense direcció autònoma

Junts, ERC i comuns critiquen l'operació del PSC i el PP i Vox l'aplaudeixen

L.S.
2 min
El jaciment arqueològic del Born.

BarcelonaContinua la picabaralla per al futur que l'Ajuntament de Barcelona vol donar a El Born Centre de Cultura i Memòria. Després d'anunciar que passaria a dependre del Museu d'Història de Barcelona i de cessar-ne la directora, Marta Marín-Dòmine, a la comissió de drets socials, cultura i esport, el regidor de Cultura i Indústries Creatives de l’Ajuntament, Xavier Marcé, ha justificat el canvi perquè El Born "té un funcionament que no és del tot adequat" malgrat que "els programes de memòria hi continuen sent prioritaris".

Trias per Barcelona ha criticat que el PSC continuï amb la "cursa per la degradació d’aquest equipament que ja va començar Ada Colau". Els comuns han retret la falta d’explicacions inicials del govern municipal i han constatat que El Born és un equipament cultural d’èxit, el segon amb més visites després del Museu Picasso. Per part d’ERC, han alertat del risc d’incloure un centre tan gran en la xarxa del Museu d’Història de Barcelona (Muhba), quan aquest nou espai que serà satèl·lit té el doble de metres quadrats de jaciment que el museu de la plaça del Rei (8.000 metres quadrats i 4.000, respectivament), té més pressupost (3,5 milions respecte a 3 milions) i fins i tot més visitants (752.121 persones van visitar El Born i 626.236 la seu del Muhba de la plaça del Rei). Per això, ERC ha defensat la necessitat que hi hagi una direcció autònoma, com passa amb el Monestir de Pedralbes.

En canvi, tant el PP com Vox s'han alineat amb el govern municipal. El PP ha criticat que aquest centre hagi quedat “segrestat” fins ara per l’independentisme, el mateix que diu Vox. Marcé ha demanat defugir el debat sobre símbols. “Volem retornar al Born una funció d’explicació històrica de la ciutat. Un centre ha de tenir una relació clara entre continent i contingut”, ha argumentat. Marcé ha subratllat, a més, que les visites a El Born no provenen justament dels programes de memòria, sinó del seu important jaciment. També ha assegurat que el pressupost per a memòria es mantindrà.

Desacord amb l'exdirectora

Marcé ha dit que la fins ara directora és qui va elaborar l'informe en què apostava per dissociar el centre de memòria de l’espai patrimonial i va suggerir altres emplaçaments com el Teatre Arnau i la Model. També ha negat que hi hagi hagut cap cessament, perquè Marsé ha dit que Marta Marín-Dòmine s’ocuparia del Programa Municipal de Memòria fins a la seva jubilació al març, cosa que la historiadora havia negat a l'ARA en una entrevista i ha tornat a negar en una carta dirigida a Marcé i a la qual ha tingut accés l'ARA. "Hi vaig renunciar per l'irrisori que era demanar un Pla Municipal en dos mesos i mig", diu al missatge, on també explica que no ha tingut cap reunió de treball amb el nou regidor socialista. "Les decisions preses han estat fetes sense cap plantejament científic ni metodològic", ha denunciat Marín-Dòmine.

stats