Cultura 28/11/2017

Méndez de Vigo aprofita el 155 i ordena retornar a l'Aragó les obres de Sixena

Àngel Ros demana al ministre que no executi l'ordre i convoca una reunió "urgent"

Mariona Ferrer I Fornells / Acn
2 min
9 claus per entendre  El litigi pels béns 
 Del monestir de Sixena

MadridEl llarg litigi per Sixena podria estar a punt d'arribar al desenllaç, amb final feliç per a l'Aragó. Osca havia aprofitat el 155 per reclamar les obres d'art i el ministre d'Educació no ha dubtat a posar-hi cullerada. Íñigo Méndez de Vigo ha ordenat aquest dimarts el retorn dels 44 béns del Monestir de Sixena que són al Museu de Lleida després de rebre el requeriment judicial. En aquest sentit, i tal com informen fonts del ministeri de Cultura, ha donat instruccions als òrgans competents del departament de Cultura de la Generalitat intervinguda per complir amb la sentència.

A més, procedeix així "immediatament" a sol·licitar la informació que el jutjat de primera instància número 1 d'Osca requereix sobre la ubicació exacta de totes les peces, així com la data en què es procedirà al lliurement dels béns perquè es faci efectiu. L'ordre estipula que tan aviat com arribi la informació al ministeri d'Educació procedent del departament de Cultura, sota els efectes del 155, s'enviarà a Osca.

En aquest sentit, Méndez de Vigo recorda justament que el departament de Cultura està sota les ordres del ministeri per l'aplicació del 155 i que ell és el responsable provisional d'aquesta àrea de la Generalitat. El conseller de Cultura, Lluís Puig, ha lamentat la decisió de Méndez de Vigo. "Un pont més trencat. Així volen restablir el diàleg?", ha escrit en un missatge a Twitter. Puig també ha interpel·lat l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, a qui ha retret el suport dels socialistes a l'aplicació del 155 i l'ha acusat d'incomplir la legislació catalana i els esforços de la Diputació de Lleida, el departament de Cultura, el bisbat de Lleida com a part del Museu de Lleida, que creu que han fet els "impossibles" per evitar el retorn dels bens en conflicte.

Per la seva banda, Àngel Ros ha demanat a Méndez de Vigo que apliqui el "criteri de prudència" i no executi l'ordre de trasllat de les obres. L'alcalde de Lleida també ha convocat una reunió "urgent" del Consorci del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal. A més, Ros considera que cal tenir en compte el dret i el deure de Lleida de "protegir la integritat i estabilitat de la col·lecció del Museu".

A mitjans d'octubre, el jutjat de primera instància número 1 d'Osca va dictar una providència en la qual requeria a Méndez de Vigo que ordenés el lliurament immediat de les obres del monestir, que actualment estan dipositades al museu de Lleida. El ministre ha donat allargs durant dues setmanes però finalment ha resolt sobre un llarg litigi entre Catalunya i l'Aragó.

stats