ART
Cultura 30/10/2012

Miquel Barceló: "Sóc partidari de la independència, també per a les Illes Balears"

L'artista mallorquí critica la política lingüística del govern balear i l'atribueix a "espanyolistes talibans" en una entrevista a 'El món a RAC1'

Ara
2 min
Miquel Barceló:  vida d'artista

BarcelonaL'artista mallorquí Miquel Barceló ha sigut políticament contundent aquest matí en una entrevista a RAC1: "Jo no crec en el nacionalisme ni en l'independentisme, jo sóc més aviat un separatista radical. Jo separaria no només Catalunya, sinó trossos minúsculs. Crec que cal agafar els pèsols un per un, separar-ho tot. És una necessitat biològica", ha dit. Ha recordat els milions de morts que han causat les grans revolucions nacionalistes i ha defensat que la solució és "micro". "Evidentment que sóc partidari de la independència, i les Illes també. Però crec que és molt més important i molt més urgent fer un canvi radical de tot: de manera de viure i de pensar el món".

L'artista no s'ha estat de criticar també la situació actual: "Tinc por que tot això de la independència no sigui una manera de no parlar de l'essencial. Es pot dir la crisi, però és una estafa general brutal. I ens tenen entretinguts amb la independència, que és com un xupa-xups. Tot això és molt més pervers"

Barceló ha carregat les tintes conta el govern balear: "És lamentable, absurd. Aquesta gent són uns talibans espanyols que detesten profundament tota la nostra cultura". De fet, ha lamentat la situació del català també al principat on, diu, no l'entenen: "El català ha empitjorat tant que aviat desapareixerà per mort natural sense que ens n'adonem". I fins i tot ha criticat: "Aquí també volen espanyolitzar els mallorquins, és el mateix intent".

Jordi Basté també li ha demanat per la seva obra, la cúpula de l'ONU i la capella de la Seu. I per anècdotes vitals: "No vaig fer el servei militar. No hauria aguantat ni una setmana. Em van declarar psicòpata. M'ho vaig preparar durant mesos, gairebé tant com si fos un quadre. Em vaig fer ingressar a un manicomi. Em vaig fer el boig, però no em va costar gaire. Estaven convençuts que estava molt malament. Vaig estar molt content el dia que em van donar el paperet. Encara el guardo". I també ha parlat de la seva època de traficant i consumidor de drogues. "Vaig vendre xocolata durant una temporada perquè no em quedava més remei. Era molt dolent amb això, vaig tenir molta sort que no m'enxampessin. No tenia vocació i no sóc massa bon home de negocis". "Durant molt temps he consumit marihuana i haixix. Però no influeixen en l'art, com sí que ho fan els àcids. Durant uns anys varem prendre molt LSD, fins que em vaig adonar que havia de triar entre això i la meva carrera artística. I vaig decidir deixar-ho".

stats