TEATRE EN CRISI
Cultura 12/05/2013

El Molino presenta concurs de creditors

Jordi Nopca
2 min
L'icònic local del Paral·lel va reobrir les portes fa tres anys.

BarcelonaEl teatre i cabaret El Molino no passa pel seu millor moment, encara que un dels espectacles permanents prometi "aixecar l'ànim" dels espectadors. L'última notícia relacionada amb l'emblemàtica sala, rehabilitada i reinaugurada el 2010 després de tancar portes el 1997, és la presentació de concurs de creditors -el terme amb què abans es coneixia la suspensió de pagaments- que ha fet la societat que gestiona l'espai, Ociopuro SL.

Tot i que l'empresària Elvira Vázquez ha declinat fer declaracions als mitjans, els motius que l'han portat a prendre la decisió són, d'una banda, l'elevat deute, que voreja els 15 milions d'euros i que, en gran part, prové de la rehabilitació de l'immoble i, de l'altra, les conseqüències de l'augment de l'IVA cultural l'estiu passat -del 8% al 21%-, que ha provocat una davallada del 20% dels espectadors. "El Molino representa el pal de paller de la recuperació del Paral·lel", admetia ahir Josep Guzmán, president de la Coordinadora d'Entitats del Poble-sec, que lamentava la situació difícil per la qual passa el teatre: "No és cap bona notícia. Tot i que no estic en el món de l'espectacle, la crisi i l'increment de l'IVA deuen haver sigut dos factors importants a l'hora de fer trontollar el negoci".

Entre l'oci i els veïns

Des que va reobrir les portes, fa tres anys, la programació d'El Molino es va orientar cap a la reivindicació del cabaret i el music-hall amb alguna innovació, com la representació de l'òpera La fille du régiment , de Donizetti, i el recent cicle Vermut & Music. "En aquests tres anys hi ha hagut un intent de recuperar l'esperit associatiu i veïnal d'El Molino -recordava Guzmán-. Un dels punts més importants era la festa Fem Paral·lel, que aquest 2013 se celebrarà el dia 10 de juny. El concurs de creditors no sé com pot afectar la part escènica. La coordinadora de la mostra d'entitats i la mostra de benestar i salut organitzada pels comerciants del Paral·lel estan assegurades". Per Guzmán, la reobertura del teatre el 2010 va ser fonamental en la "reorganització i revitalització" del Paral·lel, però adverteix que "l'oferta d'oci hauria de ser complementada amb un interès més gran cap al teixit associatiu".

El Molino va obrir les portes l'any 1899 amb el curiós nom de Pajarera Catalana. Una dècada més tard va ser rebatejat amb el nom de Petit Moulin Rouge -homenatge a la popular sala parisenca- i, des de l'any 1939, va passar a dir-se únicament El Molino, per evitar qualsevol connotació amb el comunisme. La primera etapa del local es va tancar el 1997. Caldrà veure com soluciona els problemes ara, en la difícil conjuntura econòmica actual.

stats