Obituari
Cultura 10/07/2015

Mor als 83 anys l'actor Omar Sharif

Es va fer famós pels seus papers a 'Doctor Jivago' i 'Lawrence d'Aràbia'. La seva última gran interpretació va ser a 'El senyor Ibrahim i les flors de l'Alcorà', estrenada el 2003

Ara
2 min
Omar Sharif, a 'Lawrence d'Aràbia'

BarcelonaL'actor d'origen egipci Omar Sharif ha mort aquest divendres als 83 anys. El van fer cèlebre els seus papers a 'Lawrence d'Aràbia' (David Lean, 1962) i 'Doctor Jivago' (David Lean, 1965). El seu agent havia confirmat fa pocs mesos que l'actor patia Alzheimer.

Sharif va néixer a Alexandria el 10 d'abril de 1932, i després de graduar-se al Victoria College de la seva ciutat i de llicenciar-se en matemàtiques i física a la Universitat del Caire va debutar als 22 anys en el cinema egipci a la pel·lícula 'Siraa fil-wadi' ('El sol roent'), dirigidia per Youssef Chahine. El 1956 va protagonitzar la seva primera pel·lícula francesa, el 'thriller' 'Missió al Líban' (Richard Pottier, 1956). Sharif no va trigar a convertir-se en un dels actors galants de moda, encadenant un rodatge rere l'altre –entre 1954 i 1961 va participar en 17 pel·lícules–, fins que David Lean, que buscava actors àrabs que dominessin l'anglès per a un dels seus projectes més ambiciosos, 'Lawrence d'Aràbia', li va donar el paper de príncep Alí. La pel·lícula, on sortien Peter O'Toole, Anthony Quinn, Alec Guiness i Omar Sharif, va aconseguir set dels Oscars als quals estava nominada. Ni O'Toole ni Sharif van aconseguir l'estatueta. Així i tot, l'actor egipci sí que va rebre dos Globus d'Or per la seva interpretació.

De Jivago fins al senyor Ibrahim

L'any 1964 protagonitzaria, amb Julie Christie, l'adaptació cinematogràfica de 'Doctor Jivago', novel·la de Boris Pasternak. La pel·lícula seria dirigida per David Lean i guanyaria cinc Oscars (en aquest cas, Sharif no hi estava nominat). Establert a Hollywood, Sharif va treballar en desenes de pel·lícules, entre les quals destaquen la comèdia romàntica 'Funny girl' (William Wyler, 1968), 'The horsemen' (John Frankenheimer, 1971) i 'Top secret' (Zucker, Abrahams, 1984). Una de les seves últimes interpretacions remarcables va ser la d''El senyor Ibrahim i les flors de l'Alcorà' (François Dupeyron, 2003), per la qual va guanyar el premi César al millor actor.

stats