Cultura 11/01/2016

Mor David Bowie als 69 anys

La llegenda britànica acabava de publicar el seu últim disc. Patia un càncer des de fa 18 mesos

Antoni Ribas
4 min

BarcelonaEl cantant britànic David Bowie ha mort aquest dilluns als 69 anys. Així ho confirma la seva pàgina web oficial, que explica que Bowie ha mort després d'una lluita de 18 mesos contra un càncer.

El compte oficial del cantant a Twitter ho ha anunciat poc abans de les vuit del matí:

El comunicat de la pàgina oficial de Facebook, que molts fans es resistien a creure, explica que "ha mort en pau i envoltat de la seva família", i demana respecte a la privacitat en el dol. El seu fill i l'agent de Bowie han confirmat la notícia. El cantant estava casat amb la supermodel somàlia Iman, amb qui tenia una filla.

Des de fa anys que corrien rumors sobre la salut d'aquesta llegenda del rock, que va fer el seu últim concert –un recital benèfic– a Nova York el 2006. La seva última gira va ser 'A reality tour', sorgida del disc 'Reality', publicat el 2003. El seu nou disc es va fer esperar fins al 2013, 'The next day', i l'any següent va publicar 'Nothing has changed'. Ara acabava de treure el seu últim àlbum, 'Blackstar', i tenia en escena a Broadway l'obra 'Lazarus'. Va actuar a Catalunya en tres ocasions: el juliol de 1987 al miniestadi del Barça dins la gira 'Glass Spider', el setembre de 1990 a l'Estadi Olímpic, durant la gira 'Sound & Vision' i també va ser un dels caps de cartell de la primera edició del Doctor Music Festival, el 12 de juliol del 1996 a Escalarre.

El 31 de març David Bowie rebrà un homenatge, ja pòstum, al Carnegie Hall amb les actuacions de Cindy Lauper, els Roots i els Mountain Goats. "Al llarg de la tota la meva carrera he treballat sobre el mateix tema. Els pantalons poden canviar, però les lletres i els temes que sempre he triat tenen a veure amb l'aïllament, l'abandonament, la por i l'ansietat, tots els punts àlgids de la vida d'una persona", va dir Bowie en una entrevista concedida el 2002.

L'artista Helen Green va resumir amb aquest Gif tots els canvis estètics de David Bowie al llarg de la seva trajectòria:

El productor Tony Visconti, que va col·laborar amb Bowie a 'Space Oditty', 'Heroes' i 'Blackstar', l'ha recordat amb aquestes paraules al seu perfil de Facebook: "Va fer sempre el que volia fer. I volia fer les coses a la seva manera i el millor possible. La seva mort no ha sigut gaire diferent de la seva vida, una obra d'art. Va fer 'Blackstar' per a nosaltres', el seu regal de comiat. Jo sabia des de fa un any que les coses serien d'aquesta manera. Malgrat tot, no estava preparat. Era un home extraordinari, ple d'amor i de vida. Sempre estarà amb nosaltres. Ara és l'hora de plorar". "L'amistat del David era la llum de la meva vida. Mai he conegut ningú tan brillant. Era el millor que existeix", ha afirmat el cantant Iggy Pop a Twitter.

El primer ministre britànic, David Cameron, ha qualificat la mort del cantant d'"una gran pèrdua"i ha explicat que va créixer amb la seva música.

Un artista camaleònic

David Bowie –el seu nom real era David Robert Jones– ha sigut un dels músics més influents del seu temps, amb una carrera que es va caracteritzar per la reinvenció constant, camaleònica, que desafiava qualsevol etiqueta, però que també va estar marcada per la mort el 1985 del seu germà, Terry, que patia esquizofrènia i que l'havia introduït en el món de la música rock amb la seva col·lecció de vinils.

El cantant va saltar a la fama el 1972 amb 'The rise and fall of Ziggy Stardust and the spiders from Mars", que inclou la mítica 'Starman', tot i que al seu disc de debut, titulat 'The world of David Bowie' (1969), ja hi ha un dels seus temes més cèlebres, 'Space Oditty', la història de Major Tom, un astronauta abandonat en òrbita al voltant de la Terra que es va convertir en un 'hit' el 1969, coincidint amb l'arribada de l'home a la lluna. Com que no va assolir l'èxit previst, Bowie es va retirar a un monestir budista a Irlanda.

Ziggy Stardust, l'alter ego androgin amb què el músic es va presentar durant aquests anys, ha estat considerat com un dels personatges més influents de la cultura popular de les darreres dècades. Aquest personatge no va ser l'únic en què David Bowie es va encarnar, ja que també va aparèixer com Thin White Duke i Aladdin Sane. De fet, el Victoria and Albert Museum de Londres va analitzar l'impacte de Bowie en el món de la moda amb una gran exposició inaugurada el 2013 que actualment està fent gira internacional. I el doctor en estudis cuturals de la Universitat de Kingston Will Brooker va decidir l'any passat passar dotze mesos adoptant les diferents etapes del músic per comprendre millor la seva figura.

A més de la seva tasca en el terreny musical, David Bowie va participar en prop de 30 pel·lícules, entre les quals destaca 'Laberint', 'L'ultima temptació de Crist' i, més recentment, 'Zoolander'.

El primer número de David Bowie 1 als Estats Units va ser el 1975 amb 'Fame', coescrita i interpretada amb John Lennon, però pocs anys després, el 1977, va sorprendre el seus seguidors amb un disc de tall minimalista, 'Low', la primera de les tres col·laboracions que va fer amb el músic Brian Eno. Aquests tres discos són coneguts com la 'Berlin Trilogy'.

En aquest enllaç podeu llegir el RAR que l'ARA va dedicar a David Bowie el juny de 2014

El seu disc més venut va ser 'Let's dance', publicat 1983. Es calcula que ha venut més de 140 milions de discos en tota la seva carrera. Poc abans de 'Let's Dance', Bowie va arribar als llocs més alts de les llistes de vendes britàniques amb 'Ashes to ashes', del disc 'Scary monsters (and Super Creeps)', i la seva col·laboració amb Queen en el tema 'Under pressure' també va ser un gran èxit.

stats