Cultura 10/06/2021

Mor el museòleg Tomàs Llorens, director de l'IVAM i el Reina Sofia

Era una de les grans figures de l'art a l'Estat: professor, crític i conservador de la col·lecció Thyssen

Ara
2 min
Tomàs Llorens a la galeria Mayoral el 2018

BarcelonaL'historiador de l'art, crític i museòleg Tomàs Llorens, l'impulsor i primer director de l'Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), ha mort als 84 anys. La seva trajectòria era àmpliament reconeguda en el món de l'art com a docent, investigador i gestor: després de fer néixer i dirigir l'IVAM (1986-1988) va ser director del Centre d'Art Reina Sofia (1988-1990) i assessor i conservador en cap de la col·lecció del Museu Thyssen-Bornemisza (1991-2005). Als 80 ja havia format part de la comissió que negociava perquè aquesta col·lecció privada es quedés a Espanya.

Per a Nuria Enguita, actual directora de l'IVAM, "al costat de Vicent Todolí, Tomàs Llorens va establir les bases del que avui és l'IVAM, un museu valencià de referència". "Entre altres coses, gràcies a la seua gestió devem l'imponent llegat de Julio González", afegeix. "Les propostes per a la col·lecció del museu constitueixen una herència imponent per a futures generacions de valencians i valencianes, un patrimoni artístic d'un valor incalculable”.

Un dels seus últims grans projectes va ser, amb el seu fill, l'exposició dedicada a Antonio López al centre cultural Bancaixa de València, i anteriorment hi havia comissariat exposicions clau com les antològiques d'Equipo Crónica i d'Andreu Alfaro. A més, treballava amb el seu fill Boye Llorens en l'exposició antològica de l'escultor Joan Cardells, que Bancaixa presentarà després de l'estiu i que serà "un homenatge a l'artista valencià i al divulgador que va ser Tomàs Llorens".

El conseller d'Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, ha dit a les xarxes: "Ens deixa un referent. Essencial per referenciar espais com l'IVAM i capital perquè la col·lecció més important de Julio González sigui a casa. Va dirigir grans espais museístics, sempre compromès amb la llibertat i el pensament crític". I el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, que ha donat a conèixer la trista notícia durant la sessió de control a les Corts, l'ha qualificat "d'un gran intel·lectual i un gran valencià".

stats