Cultura 14/11/2020

Mor el poeta Alberto Szpunberg als 80 anys

Entre les obres de l'autor argentí hi ha 'Su fuego en la tibieza' i 'Luces que a lo lejos'

Ara
1 min
El poeta Alberto Szpunberg

BarcelonaEl poeta i periodista argentí Alberto Szpunberg, autor de poemaris com Su fuego en la tibieza, ha mort aquest divendres a Barcelona als 80 anys. Així ho ha confirmat la seva filla, la dramaturga Victoria Szpunberg.

Alberto Szpunberg, nascut a Buenos Aires el 28 de setembre del 1940, va ser un destacat poeta i un activista polític incansable. Arran del cop d'estat a l'Argentina el 1976, va haver d'exiliar-se a Catalunya. Va viure al Masnou, i a mitjans dels anys 80 va tornar a Buenos Aires. La seva carrera poètica havia començat als anys 60, amb la publicació de Poemas de la mano mayor (1962), i amb El che amor (1965) va guanyar el premi Casa de las Américas.

Militant en organitzacions marxistes des de ben jove i membre de la guerrilla guevarista Brigada Masetti, Szpunberg va fer de periodista al diari La Opinión. També va dirigir la carrera de llengua i literatura clàssiques a la Universitat de Buenos Aires, on va ser professor de literatura argentina. Durant l'exili va publicar un dels seus poemaris més destacats, Su fuego en la tibieza (1983), amb el qual va guanyar el premi Alcalá de Henares. Un any després va tornar a l'Argentina.

La producció poètica d'Alberto Szpunberg també inclou Luces que a lo lejos (1993), premi internacional de poesia Antonio Machado, i l'antologia Como sólo la muerte es pasajera (2013).

stats