Literatura
Cultura 24/03/2015

Mor el poeta portuguès Herberto Hélder als 84 anys

Considerat com un dels principals poetes portuguesos de la segona meitat del segle XX, ha mort aquest dilluns a la seva casa de Cascais

Efe
1 min
Herberto Hélder

LisboaEl poeta Herberto Hélder ha mort aquest dilluns als 84 anys. Hélder s'havia consagrat com un dels poetes portuguesos més cèlebres dels últims 50 anys. Nascut el 30 de novembre del 1930, ha mort sobtadament a la seva casa de Cascais, població situada a 25 quilòmetres de Lisboa. Des de feia dècades, però, intentava no mantenir contacte amb la premsa.

Considerat com un dels principals poetes portuguesos de la segona meitat del segle XX, alguns crítics van situar-lo a l'altura de Fernando Pessoa. El 1994 va rebutjar el Premi Pessoa, un dels principals premis culturals a Portugal, i des d'aleshores va crear-se la fama de "poeta ocult".

Per a la crítica literària, la seva poesia es compon d'un llenguatge d'imatges poderoses, plenes de figures surrealistes i místiques, que van crear tendència als anys 60. El 1958 va iniciar la seva carrera literària en publicar 'O Amor em visita'. Altres obres seves són 'A colher na boca', 'Poemacto', 'Lugar', 'Os passos em Volta' i 'Apresentação do Rosto', una autobiografia censurada pel règim de Salazar.

A més, va ser reporter a la guerra colonial d'Angola i, seguidament, va marxar als Estats Units el 1973. Va tornar a Portugal l'any següent, quan es va restablir la democràcia al país i va publicar, entre d'altres obres, 'Cobra' (1977), 'O Corpo, o Luxo, a Obra' (1978) i 'Photomaton & Vox' (1979).

stats