Literatura
Cultura 17/09/2018

Murakami es retira del premi Nobel de literatura alternatiu

L'escriptor japonès diu que prefereix "concentrar-se a escriure lluny del focus mediàtic"

Europa Press / Ara
1 min
La vida i altres misteris

L’escriptor japonès Haruki Murakami ha demanat que retirin la seva nominació al premi Nobel de literatura alternatiu, que es donarà excepcionalment aquest 2018 a causa dels escàndols d’assetjament sexual que van fer entrar en crisi l’Acadèmia Sueca.

L’autor ha donat les gràcies per la nominació, però assenyala que prefereix "concentrar-se a escriure, lluny del focus mediàtic", segons han informat els organitzadors. Destaquen que les possibilitats de l’autor de guanyar el premi són seguides amb gran interès al Japó.

Murakami és un dels escriptors japonesos més coneguts internacionalment. Ha publicat més d'una vintena d'obres i va assolir l’èxit internacional amb el llibre 'Tòquio blues' (2005), que s’ha traduït a 36 idiomes.

El 2011 va guanyar el Premi Internacional Catalunya concedit per la Generalitat, amb una dotació de 80.000 €, que va cedir íntegrament per ajudar a les víctimes de l'accident nuclear de Fukushima.

El Nobel alternatiu

El nou guardó és el resultat de l’esforç d’un grup d’intel·lectuals suecs que han treballat per aconseguir que enguany el sector literari no es quedi sense premi ni cerimònia, després que es decidís ajornar degut a les denúncies públiques que incriminen Jean-Claude Arnault, marit d’una de les acadèmiques, d’assetjament sexual.

Altres nominats són autors britànics com ara J.K. Rowling, Neil Gaiman i Zadie Smith, la italiana Elena Ferrante, el nord-americà Paul Auster i la vietnamita Kim Thúy. El guanyador serà anunciat el 14 d'octubre.

stats