Cultura 24/09/2012

El Museu de Lleida reuneix en una exposició dos fragments d'una obra de Joanot de Pau

El departament de Cultura de la Generalitat va adquirir 'Miracle de la Mare de Déu del Roser i el cavaller de Colònia' en una subhasta de la casa Christie's a Londres per prop de 10.000 euros. L'altre fragment pertany al Cau Ferrat

Ara
2 min
Proposta de reconstrcció de la taula on es trobaven els dos fragments conservats / MUSEU DE LLEIDA

BarcelonaEl Museu de Lleida inaugurarà aquest dissabte i fins al 25 de novembre l'exposició 'Retrobament. Una obra de Joanot de Pau'. Amb motiu de les Jornades Europees de Patrimoni es podran veure per primera vegada junts dos fragments d'un retaule del pintor lleidatà del segle XVI Joanot de Pau. Un d'ells pertany al museu i l'altre es conserva habitualment al Museu Cau Ferrat de Sitges.

El fragment que es conserva al Museu de Lleida l'hi va dipositar el departament de Cultura de la Generalitat després de comprar-lo a Christie's de Londres l'octubre passat per prop de 10.000 euros. Representa un personatge agenollat, luxosament vestit i orant amb un rosari a les mans. L'acompanyen tres personatges més, també agenollats, armats i abillats com a cavallers. Tots són en una mena de mirador des del qual es veu un paisatge amb una ciutat emmurallada. La procedència del retaule es desconeix, però tenint en compte que Joan Pau Guardiola només va treballar en terres lleidatanes, és probable que fos realitzat per a una parròquia lleidatana o per a una de les capelles del convent dels dominics de Cervera, segons investiguen els especialistes.

L'historiador de l'art i tècnic del Museu de Lleida Albert Velasco va poder constatar que el fragment de retaule dipositat al museu es correspon perfectament amb un segon fragment conservat al Museu del Cau Ferrat de Sitges, que forma part del fons del museu de Santiago Rusiñol. Aquest altre fragment representa la Mare de Déu del Roser i s'ubicaria a la dreta del fragment del museu lleidatà.

Joanot de Pau, natural de Cervera i actiu a la primera meitat del segle XVI a la zona de la Segarra, el Solsonès i diverses regions pirinenques, és un dels autors paradigmàtics del primer Renaixement a les terres lleidatanes. L'única de les seves creacions documentades, el 'Calvari de Castellnou d'Oluges' (1518), s'exhibeix al Museu de Lleida. Altres treballs atribuïts a Joan Pau Guardiola es conserven al Museu de Cervera i al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, a banda del retaule de l'església lleidatana d'Ivorra.

stats