Música
Cultura Música 28/12/2022

El Barnasants reivindica “les orquestres per la llibertat” de la Transició

La 28a edició del festival de cançó d’autor també homenatja Víctor Jara i Francesc Burrull

3 min
Manel Joseph durant el concert de l'Orquestra Plateria a la plaça Margarida Xirgu de Barcelona el 30 de juny de 2016

BarcelonaEls músics que van acolorir les places és el títol que inaugurarà la 28a edició del Festival Barnasants, el 27 de gener al Teatre Joventut de l’Hospitalet de Llobregat. Es tracta d’un homenatge a “les orquestres per la llibertat”, tal com les anomena el director del festival, Pere Camps. “Van fer ballar el jovent dient coses, transmeten idees. Orquestres com la Plateria, la Salseta del Poble Sec i Huapachà Combo van canviar el paradigma. Van ocupar les places i els carrers, i van ser protagonistes dels balls antifranquistes i pro ruptura democràtica”, recorda Camps. Per reivindicar-les s’ha muntat una orquestra liderada per Manel Joseph (Plateria), Salvador Escribà (Salseta del Poble Sec) i Miquel Mallafré i Quimet Carreras (Huapachà Combo).

Del 27 de gener al 18 de maig, el Barnasants programarà prop de noranta concerts a Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Vilafranca del Penedès, Tàrrega, Igualada i Gelida, amb la cançó d’autor com a eix i un pressupost de 500.000 euros. El lema d’aquesta edició, “Jo no canto per cantar ni per tenir bona veu”, reivindica el llegat del cantautor xilè Víctor Jara, assassinat per la dictadura de Pinochet el 16 de setembre del 1973. “Seguim al peu del canó malgrat que no siguin bons temps per a la lírica”, diu Camps. Les cançons de Víctor Jara protagonitzaran un concert especial del xilè Nano Stern el 15 d’abril al Teatre Joventut que serà enregistrat i publicat en un vinil.

Cuba, país convidat

El país convidat del Barnasants 2023 és Cuba, que ja ho havia de ser el 2020. “Però ens va enxampar Madame la Pandémie...”, diu Camps, que ara recupera la presència cubana amb artistes com Irina González, Yadira Ferrer, Heidi Igualada, Marta Campos, Inti Santana i Edelis Loyola, entre d’altres. En aquests concerts també s’homenatjarà Vicente Feliu i Pablo Milanés, dos llegendaris representants de la Nova Trova cubana morts l’últim any. “La millor manera d’homenatjar els més grans és a través de les cançons”, assegura Camps.

Entre la programació internacional del festival destaquen els italians Carmen Consoli, que serà el 29 d’abril al Casinet d’Hostafrancs presentant el disc Volevo fare la rockstar (2021), i Gualterio Bertelli, un veterà de la cançó social veneciana que actuarà el 19 de març a l’Auditori Barradas. “Als anys seixanta, Bertelli ja cantava sobre la gentrificació que estava expulsant els veïns de Venècia”, recorda el director del festival.

El Barnasants acollirà també el retorn d’Anna Roig, que estrenarà el disc Aportar bellesa al món a l’Auditori de Vilafranca del Penedès el 26 de març, i després actuarà l'Strenes de Girona (14 d'abril), a Vilanova i la Geltrú (22 d'abril) i a L’Auditori de Barcelona (26 d’abril). Per a aquest retorn, Anna Roig porta un espectacle amb direcció escènica del dramaturg Jordi Casanovas, penedesenc com ella. També presentaran treballs nous al Barnasants artistes com Sílvia Comes, Montse Castellà, Tomeu Penya, Clara Andrés i La Maria.

Una de les novetats més engrescadores és Al-Àndalus.cat, l’espectacle basat en el disc La reina de Siurana (2022) de Pedro Burruezo & Nur Camerata que es podrà veure a Luz de Gas el 17 de febrer. També té un interès especial la col·laboració entre l’andalús Javier Ruibal, un dels habituals del Barnasants, i la gallega Uxía; plegats han fet el disc De tu casa a la mía (2022), en què posen música a la poesia de Rosalía de Castro i Federico García Lorca. I Borja Penalba i Mireia Vives portaran a l’escenari Pell, el gran fresc musical de la cançó valenciana: el 4 de febrer al Teatre Joventut.

Chavel Vargas i Salvat-Papasseit

En el capítol d’homenatges, el festival no oblida Francesc Burrull (1934-2021), un dels imprescindibles en la construcció del so de la Nova Cançó: la cantant Laura Simó i la pianista Elisabet Raspall honoraran la seva memòria amb un concert a Luz de Gas el 8 de febrer. Simó també participarà en l’homenatge al pianista Jordi Sabatés (1948-2022), juntament amb Maria del Mar Bonet, Toti Soler, Chano Domínguez, Ignasi Terraza, Olvido Lanza, Feliu Gasull, Lluís Vidal, Francesc Capella, Agustí Fernàndez, Dani Espasa, Kitflus i Santi Arisas; el 13 de maig a Luz de Gas.

A Chavela Vargas (1919-2012) la recordarà la cantant Celeste Alías en clau de jazz amb el guitarrista Santi Careta i el bateria Oriol Roca (el 8 de març a Luz de Gas). I Tomàs de los Santos dedicarà un concert a l’obra del poeta Joan Salvat-Papasseit (1894-1924), el 16 de maig al Harlem Jazz Club.

Pere Camps amb el cartell del Barnasants 2023.
stats