Música
Cultura Música 12/01/2024

Doble homenatge a Victòria dels Àngels i la cançó catalana

Una gira recorda el debut de la soprano barcelonina al Palau de la Música

2 min
Victòria dels Àngels i Pere Vallribera al Palau de la Música el 19 de maig de 1944.

BarcelonaLa Fundació Victoria de los Ángeles continua amb la commemoració del centenari de la soprano barcelonina. Ara impulsa una gira de cinc dates que recorda un concert llegendari, d’acord amb l’entusiasme que transmeten les cròniques de l’època. Va ser el debut de Victòria dels Àngels (1923-2005) al Palau de la Música, el 19 de maig de 1944, i l’estrena de la cançó Damunt de tu, només les flors, de Frederic Mompou, que més tard formaria part del cicle Combat del somni. “No només cantava Puccini i Verdi, sinó també compositors contemporanis d’ella i amb els quals van ser autèntics amics, com Mompou, Toldrà i Montsalvatge”, diu Marc Busquets, director artístic de la fundació.

La tria del repertori d’aquell dia de fa 80 anys ja era una mostra del talent i l’ambició de la soprano: amb el Quartet Ibèric, va cantar àries de Gluck, Purcell, Händel i Johann Christian Bach, i lieds de Brahms, Richard Strauss, Ravel, Loewe, Respighi i Annovazzi. I, amb el pianista Pere Vallribera, cançons de Falla, Granados, Toldrà, Rodrigo, Turina i Mompou. Com diu Mercedes Conde, directora artística adjunta del Palau de la Música, “va ennoblir la cançó de concert catalana”, que és precisament la part del repertori de 1944 que es recupera en els concerts d’una gira que ha començat aquest divendres a l’Atlàntida de Vic, i que continuarà dissabte al Celler de Vila-seca (amb les càmeres de TV3), el dimarts 16 al Palau de la Música i a la tardor al Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès i el Kursaal de Manresa, els dies 26 i 27 d’octubre, respectivament.

A l’escenari hi haurà l’Orquestra Simfònica Victoria de los Ángeles, fundada el 2017 i dirigida per Pedro Pardo; i tres cantants excepcionals: les sopranos Montserrat Seró i Mercedes Gancedo, totes dues habituals del festival LIFE Victoria, i el baríton Carles Pachón. El programa és un viatge per la cançó de concert catalana, amb obres de Granados, Mompou, Toldrà, Rodrigo i Montsalvatge, a més d’harmonitzacions de Manuel Garcia Morante de cançons populars com El cant dels ocells, La filadora i Muntanyes del Canigó.

“Que malament que ens venem els catalans, quan aquest repertori està a l’altura de Debussy”, assegura Pardo. Sí que el ven bé Pachón. “Per als cantants catalans, poder cantar la música que es fa a Catalunya és un regal. Ara estic establert a Berlín, i sempre que puc canto Toldrà i Montsalvatge, seguint el camí de la Victòria. Seria una pena que ells s’ho perdessin, i que nosaltres ens ho perdem”, diu Chacón.

Pel que fa als arranjaments orquestrals del concert, són “els originals dels mateixos compositors, tret del de Damunt de tu, només les flors de Mompou que el va fer Antoni Ros Marbà”, precisa Pardo. “Ja en els assajos ha sigut un privilegi veure com refilaven aquestes melodies amb els arranjaments orquestrals”, diu Seró amb una emoció compartida per Gancedo. “Soc argentina, però empatitzo totalment amb l’emoció dels companys”, assegura Gancedo. “És un repertori de primeria”, afegeix Conde.

Presentació al Palau de la Música dels concert d'homenatge a Victòria dels Àngels.
stats