Música

Mor Raquel Pascual, cantant de Childhood, Fromheadtotoe i Collision

Va ser una de les figures més carismàtiques de l'escena catalana de hardcore-punk

2 min
Raquel Pascual amb el grup Formheadtotoe en una imatge d'arxiu.

BarcelonaVa ser una de les grans cantants del hardcore i del rock alternatiu català de finals dels anys 90 i principis dels 2000, una allau de carisma escènic i de potència al capdavant de grups com Childhood, Fromheadtotoe i Collision. Amb un càncer diagnosticat fa anys, Raquel Pascual ha mort aquest dimecres, tal com han informat fonts properes a la família. "Avui és un dia trist. Se n'ha anat la nostra amiga Raquel, cantant i ànima de Fromheadtotoe", explica en un comunicat Pere Fernández, baixista de Fromheadtotoe i Collision. "Aquesta noia és un tro!", havia dit Dave Grohl, dels Foo Fighters, quan Fromheadtotoe van actuar com a teloners del grup nord-americà a Barcelona el 1999.

Nascuda el 1972, Raquel Pascual va irrompre amb força en l'escena del hardcore-punk que creixia a l'empara de la discogràfica barcelonina BCore i de locals de concerts com La Bàscula i Garatge Club. La seva carta de presentació va ser Childhood, una banda amb la qual Pascual s'expressava com una fera ferotge. Des del hardcore, la temptació era situar Childhood en l'òrbita de grups com el noruec Life... But How to Live it? Des de l'indie rock, la referència era Lesley Rankine, cantant del grup britànic Silverfish. I el directe de Childhood i les cançons de la maqueta del 1993 transmetien la passió per Fugazi i per les derivades del hardcore de Washington DC.

Childhood va brillar intensament fins al disc Dedicated, publicat el 1995, el mateix any del naixement d'Aina, el grup que va definir una nova era del hardcore-punk català. "Les disputes artístiques van fer que cadascú seguís el seu camí per descobrir què volia fer. Va ser un bon inici", recordava Raquel Pascual a la revista Enderrock el 2018, coincidint amb l'exposició D'ONES: (R)evolució de les dones en la música, al Palau Robert de Barcelona. Pascual i el guitarrista Rafa Molina van formar Fromheadtotoe amb el baixista Pere Fernández i el bateria Sergio Mora. Els discos Insight (1996) i Divine (1997) van mostrar l'evolució de Pascual i Molina cap a una sonoritat més personal, "com Echobelly a Washington DC", deien ells mateixos per descriure un projecte amb una ànima pop assetjada per un contundent desplegament de la guitarra elèctrica.

Després de guanyar el Concurs Villa de Bilbao del 1998, que aleshores era un trampolí per a moltes bandes de rock, Fromheadtotoe van fer el salt al segell madrileny Subterfuge. Eren els dies de glòria del grup Dover, i alguns van voler col·locar la proposta de Pascual i Molina allà mateix. Hi van publicar l'àlbum I'm the fuel (1999), i van poder fer una gira per l'Estat que va ser el punt àlgid del grup. Posteriorment, les aspiracions de la indústria musical independent i les ambicions del grup van col·lidir i la màgia va anar esllanguint-se després del disc Fromheadtotoe (2000). Tot i que amb intermitència, Raquel Pascual va mantenir l'activitat musical amb Collision, el grup compartit amb Pere Fernández amb el qual van publicar Rock diet (2004).

Com diu el comunicat publicat arran de la mort de Raquel Pascual, "Fromheadtotoe tenia un dels millors directes del país, gràcies sobretot a l'aclaparador carisma, a la presència i a la prodigiosa tècnica vocal de la Raquel".

stats