Música

Tarta Relena fan un concert espectacular al Tiny Desk, amb cançó en català inclosa

El duo format per Marta Torrella i Helena Ros ha portat el seu repertori de folk i cant gregorià al programa de la NPR Music

Toni Solomando
2 min

BarcelonaTarta Relena, el duo barceloní de cant a cappella format per Marta Torrella i Helena Ros, ha estat el protagonista d'un Tiny Desk Concert, la prestigiosa sèrie de concerts promoguda pel programa de ràdio All Songs Considered de National Public Radio Music (NPR) que va néixer el 2008 per promoure música internacional. Les gravacions sempre es fan a la seu d'NPR, a Washington DC, i tenen un gran impacte dins el sector musical. Hi han passat, per exemple, artistes com Justin Timberlake, Olivia Rodrigo, Mac Miller, Justin Bieber, Taylor Swift, C.Tangana, Adele o Dua Lipa, entre molts altres.

En aquest concert de poc més de vint minuts, gravat en directe en aquest "temple de la música", com l'ha anomenat Ros, les artistes barcelonines canten cinc cançons dels àlbums Fiat Lux i Ora pro nobis: Me Yelassan, en grec; El suïcidi i el cant, en català; Safo, en grec antic; Las Alamedas (homenatge a un poema de Federico García Lorca), en castellà, i Tota pulchra, en llatí. Poques hores després de la seva publicació, les xarxes socials ja se n'han fet ressò i són molts els usuaris que aplaudeixen i celebren el fet que el català arribi al Tiny Desk Concert, per segona vegada, perquè la reusenca Lau Noah ja en va cantar una, L'adeu, el 2019.

Tarta Relena va néixer el 2016 de la mà de dues cantants que volien explorar a cappella diferents estils de músiques vocals, amb un repertori que aplega tradició i modernitat. L'experimentació és la seva bandera i la combinació de tècniques vocals el motor creatiu, sense por d’estirar els límits de la localitat i l’autoria. Els timbres tan diferents de les seves veus i el so sintètic d’instruments i samples electrònics representen el duet que sempre troba la complexitat en la senzillesa i la màxima expressió en el mínim d’elements.

El 2019 van publicar l'àlbum Ora pro nobis (Indian Runners), amb el qual van ser reconegudes als premis Enderrock. Posteriorment, el 2020 van publicar l’EP Intercede pro nobis (Indian Runners), i el 2021 Remixos (Indian Runners). El mateix 2021 van publicar també Fiat Lux (La Castanya-Indian Runners), i a la tardor presentaran nou repertori a la Fira Mediterrània de Manresa.

stats