Cultura 04/02/2014

Neus Ballús, la mirada que ha conquerit els Gaudí

La directora de 'La plaga' prepara una pel·lícula sobre la repercussió del turisme europeu al Senegal

Xavier Cervantes
3 min

Barcelona.Neus Ballús (Mollet del Vallès, 1980) diu que "no esperava" endur-se quatre premis Gaudí. I encara menys que tinguessin tant de pes com els que ha guanyat amb La plaga : pel·lícula, direcció, guió i muntatge. És a dir, quatre de cinc; només se li va escapar el Gaudí a la millor fotografia, un guardó que va ser per a Los últimos días, l'altra triomfadora de la nit. "No en tenia ni idea", insisteix Ballús. Cada vegada que havia de pujar a recollir un premi es notava que estava sorpresa. "No ho podia fingir", diu.

Els Gaudí no són els primers guardons que rep La plaga. Des que es va presentar al Festival de Berlín del 2013, s'ha endut premis a festivals de Croàcia i Colòmbia, entre d'altres. I diumenge en té una nova oportunitat: està nominada al Goya a la millor direcció novella. "Això és irrepetible. Encara no m'ho crec, i genera una pressió superior", assegura Ballús sobre els Gaudí. Tanmateix, mira de trobar tranquil·litat per tirar endavant un nou projecte. "Al desembre vam estar al Senegal. Tenim ganes de parlar del turisme europeu que va cap al sud a partir de la història d'uns turistes catalans que van al Senegal, i de les relacions econòmiques que s'hi estableixen a partir del turisme. Parlant d'això també podem entendre com som nosaltres com a receptors de turisme; de quina manera ens convertim nosaltres mateixos en fets turístics", explica. Com La plaga, el nou projecte també es construirà com una ficció a partir d'una investigació documental.

La feina del màster de la UPF

Tot i que només s'han celebrat sis edicions dels Gaudí, hi ha una dada estadística que pot matisar la sorpresa de Ballús. El 50% de les pel·lícules en llengua catalana guanyadores són obres de debutants: Mar Coll amb Tres dies amb la família, Kike Maillo amb Eva i ara Ballús amb La plaga. Les altres tres són El cant dels ocells d'Albert Serra, Pa negre d'Agustí Villaronga i Blancaneus de Pablo Berger. El triomf de La plaga, sumat al de Los últimos días en llengua no catalana, completa el retrat actual del cinema català. Fins ara s'havien reconegut talents inimitables, les promocions sorgides de l'Escac i la potència del cinema de gènere. Faltava valorar el màster en documental de creació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Ballús, llicenciada en comunicació audiovisual, ve justament d'aquí, del màster dirigit per Jordi Balló a la UPF i de la influència de Joaquim Jordà i Isaki Lacuesta, tot i que abans que cineasta va ser actriu de teatre amateur i presentadora i editora d'informatius a CityTV i a 8TV. El seu primer treball cinematogràfic va ser el curt L'avi de la càmera (2005). Aquell mateix anys va muntar la productora El Kinògraf, que comparteix amb Pau Subirós i Judit Quintana. Després d'altres projectes, sempre en el camp de la no-ficció, el 2010 va guanyar el premi al millor curt al Festival d'Alcalá de Henares amb el documental experimental Immersió (2009).

El pas següent va ser La plaga, una mirada al present de cinc persones que "se senten abandonades per qui pren decisions": un pagès, una àvia, una prostituta, un jove moldau i una noia filipina. "El plantejament inicial era fer un documental", recorda Ballús, que va estar dos anys fent un seguiment dels personatges i establint una relació amb ells que encara avui es manté. Als Gaudí la van acompanyar Raül Molist, Iurie Timbur i Maribel Martí, tres dels protagonistes del film. Només hi faltaven Maria Ros, que va morir abans de l'estrena, i Rosemarie Abella. "Mel's estimo molt i ho volíem viure plegats, però la Rose no va poder venir perquè treballava, i no hi va haver manera que li canviessin el torn", explica.

Cinc personatges i el paisatge de Gallecs

La plaga és una pel·lícula sobre cinc personatges que comparteixen el paisatge de Gallecs, una zona rural del Vallès integrada en un entorn urbà. Neus Ballús coneixia Gallecs "des de petita" i tenia "la intuïció que hi trobaria històries interessants". Les hi va trobar, va conèixer aquelles cinc persones i va començar a treballar la idea del film amb Pau Subirós i els consells d'Isaki Lacuesta. Abans de rodar, el febrer del 2011 va participar en el Talent Campus del Festival de Berlín. A la capital alemanya hi va tornar el 2013. Allà la va veure Carlos R. Ríos, del Festival D'Autor de Barcelona, que va triar La plaga per inaugurar la distribuïdora NouCinemart, que va estrenar el film el setembre de l'any passat.

stats