Cultura 13/05/2016

Conversar amb la premi Nobel Svetlana Aleksiévitx? Es pot fer a la Fira Literal

La fira d'idees i llibres radicals dobla les activitats en la seva segona segona edició, amb convidats com Nanni Balestrini, Joan Margarit, Cesk Freixas o Jordi Borràs

Carles Algué
2 min
Svetlana Aleksiévitx aquest divendres a Barcelona per la Fira Literal

Barcelona“Si no entenem què vam fer malament, mai no superarem el nostre passat”. Aquestes paraules són de la periodista i escriptora bielorussa Svetlana Aleksiévitx però també podrien servir per descriure l’essència de Literal, la fira del llibre crític que vol reflexionar sobre el món actual per transformar-lo. L’autora, guanyadora del premi Nobel de literatura, serà la cap de cartell de la segona edició, que se celebra aquest cap de setmana i que vol fomentar la literatura crítica i radical (en el sentit "d’anar a l’arrel de les coses", precisen) a través de tots els gèneres, des de l’assaig fins a la novel·la, passant per l’infantil, el còmic o l’humor.

Aleksiévitx ha creat un gènere propi, 'la novel·la de veus', amb el qual fa parlar la gent del carrer per explicar la història recent. Al Literal, els papers s’intercanviaran i seran els lectors els que podran fer-li preguntes a ella en una “conferència reconvertida que dedicarà la meitat del temps a la intervenció del públic”, explica un dels organitzadors de la fira, Aram Ramon. L’escriptor i poeta italià Nanni Balestrini, conegut per les seves obres vinculades a les mobilitzacions obreres de finals dels 60 i dels 70, serà l’altre reclam internacional que dialogarà amb els visitants.

Hi haurà fins a deu conferències, que seran l’eix central de la fira amb temàtiques com la crisi dels refugiats o la lluita de classes, i que comptarà amb una vintena d’autors. Roger Suso i Jordi Borràs parlaran de l’auge del feixisme a Europa; Cristina Carrasco tractarà l’economia feminista i Miquel Izard i Chris Ealhman se centraran en la revolució del 1936.

Una segona edició doble

Literal “no és només una fira de llibres”, sentencia Ramon. L’escenari central acollirà diverses activitats culturals: Joan Margarit i Francesc Gelonch recitaran poesia, Cesk Freixas oferirà un concert-recital i l’actor Josep Julen protagonitzarà l’obra de teatre 'El bon lladre'. A més, al llarg de tot el cap de setmana, el 'Literal Black Music' posarà el fil musical al mercat de llibres amb sis grups i DJs en directe.

La fira va néixer l’any passat impulsada per les editorials Tigre de Paper, Pol·len, Virus, Bellaterra i Icaria juntament amb el grup Contrabandos. Per a la segona edició, que tindrà lloc a Fabra i Coats els dies 13, 14 i 15 de maig, Literal ha augmentat per totes bandes. El doble pressupost els ha permès doblar també el nombre d’espais i d’editorials (de les 30 del 2015 passaran a 60) i arribar a la cinquantena d’activitats. De fet, un dels seus objectius és obrir-se a nous públics i, per això, han preparat una fira “amb un ambient festiu i familiar en què tots els actes seran gratuïts”, explica Ramon.

stats