Cultura 09/05/2018

Javier Bardem: “Només em donen papers en castellà els directors estrangers”

L'actor lidera el repartiment del film que obre el Festival de Canes

X.s.
3 min
Javier Bardem i Penélope Cruz minuts abans de la projecció de Todos los saben a Canes.

CanesLa nova edició del Festival de Canes va arrencar ahir entre retrets dels periodistes al director del festival, Thierry Frémaux, per la decisió de no fer cap projecció de premsa abans de les gales, un fet que complica la feina de la premsa acreditada. Frémaux es justifica dient que vol evitar casos com els de Diré tu nombre, el ridícul drama de Sean Penn que director i actors van veure al festival hores després que els crítics la massacressin. Javier Bardem, que era el protagonista del film, s’ho pren amb humor. “He aconseguit canviar les regles del festival amb la meva puta merda de pel·lícula”, bromejava ahir en una terrassa de l’Hotel Marriott per treure ferro a l’impacte de les crítiques en els professionals: “Això va com va, ja saps a què vens. Jo he viscut Canes bons i Canes dolents. I espero que aquest sigui dels bons”.

Probablement ho serà. L’actor és el referent interpretatiu de Todos lo saben, d’Asghar Farhadi, on interpreta un vinicultor torturat per un dilema moral terrible. “L’Asghar és un director obsessionat amb els detalls, fa un estudi mil·limètric de cada paraula, de cada inflexió -explica l’actor-. Recordo una escena en què jo pensava que ho havia clavat i ell ve amb la traductora i em diu amb la seva veu suau i amable: «Els teus ulls estan plens de mentida». Com que és tan petitó i amable no t’enfades, però et deixa tocat”. Eduard Fernández, en canvi, destaca l’obsessió del director per les fesomies: “T’agafava i et mirava de cap a peus. A mi fins i tot em va demanar que obrís la boca per mirar-me les dents. Després et deia que tenies una mirada molt intensa i que potser t’haurien d’afaitar les celles”.

Que el director fos iranià no va ser cap obstacle en la direcció dels intèrprets. Segons un altre dels actors, Ricardo Darín, “que la mirada sigui de fora també s’agraeix”. “Tu tens una estructura i una manera de treballar, així que si algú d’una altra cultura ve i et diu que actues massa això et descol·loca però alhora t’ajuda”, diu l’argentí. Bardem s’uneix als agraïments de Darín. “A mi només em donen papers en castellà els directors estrangers -explica Bardem-. Per parlar castellà necessito que vingui Iñárritu, Woody Allen o Farhadi. Jo no parlo castellà amb un director espanyol des de Mar adentro, que és del 2003”.

El paper més difícil de Cruz

Penélope Cruz, que interpreta una dona que torna al seu poble amb els fills pel casament de la germana, va ser la primera actriu que es va incorporar al projecte. “Va ser fa cinc anys -recorda-. Em va trucar, em va explicar la història i jo li vaig dir que podia comptar amb mi”. L’actriu reconeix que el seu paper la va obsessionar tant que durant els quatre mesos del rodatge somiava en el personatge cada nit. “Un dia li vaig dir a l’Asghar mig en broma que l’estimava molt però que em deixés dormir a les nits -riu-. I així va ser, en acabar el rodatge vaig deixar de somiar amb la història”. Cruz fa el personatge que ha de carregar amb més dolor. “No va ser fàcil ni agradable, però alhora tenia al meu costat l’Asghar, que és exigent però també molt respectuós i protector. Potser ha sigut el paper més difícil que he fet mai, però també una de les millors experiències que he viscut en un rodatge”, diu.

Els actors també van opinar sobre l’altra gran polèmica del festival, l’absència de títols de Netflix arran de la picabaralla entre la plataforma i els responsables de Canes. Darín, en aquest punt, fa costat al festival: “Crec que el cinema hauria d’estrenar-se en sales de cinema i després que passi el que passi. Sé que Netflix s’ha convertit en un nou Déu, però hem de defensar l’estrena en sales, sobretot perquè no desapareguin els cinemes”. El que és irònic és que, en les últimes hores, corre el rumor que Netflix podria acabar adquirint Todos lo saben després del festival. “Jo, per si de cas, demano perdó a la gent de Netflix, que tinc família i dos fills”, diu Darín amb humor.

stats