Premis literaris
Cultura 29/10/2016

Els Octubre premien tres obres que exploren el present

Josep Franco, Rubén Luzón i Joan Garcia del Muro han guanyat en narrativa, poesia i assaig, respectivament, en la la 45a edició dels premis de l'editorial 3i4

2 min
Joan Garcia del Muro, Josep Franco i Rubén Luzón

BarcelonaEls premis Octubre han arribat a la 45a edició fidels a la vocació de prendre el pols a la creativitat valenciana contemporània. Convocats per l'editorial 3i4 des del 1972, enguany han distingit amb l'Andròmina de narrativa Josep Franco, amb el Vicent Andrés de poesia Rubén Luzón i amb el Joan Fuster d'assaig Joan Garcia del Muro. El primer està dotat amb 10.000 euros; el segon, amb 3.000 euros, i l'últim, amb 6.000 euros.

És la segona vegada que Josep Franco (Sueca, 1955) aconsegueix l'Andròmina. Trenta-tres anys després de 'Calidoscopi' ha tornat a convèncer el jurat, que ha escollit la seva novel·la entre els 53 mecanoscrits presentats. "'La vida és dura' tracta d'un pintor que treballa fins que assoleix un èxit internacional, però a causa d'uns trasbalsos a la seva vida se'n va a Colòmbia", explicava l'autor aquest dissabte. "El personatge arriba a un punt de cansament de la feina intel·lectual i decideix anar-se'n a fer obres de caritat". Franco ha publicat fa unes setmanes la novel·la 'Cinc cadàvers' (Bromera), que es va emportar el premi Blai Bellver de Xàtiva.

Explorar els límits

Tot i tenir només 34 anys, Rubén Luzón (València, 1982) fa més d'una dècada que publica. 'Alguna cosa' és el seu cinquè llibre de poemes: "És un intent de recerca, d'experimentació, amb un component molt humà", assegura Luzón. "Parla també del lament, explora la precarietat, l'ésser humà, tracta el sentit del patiment. És, en definitiva, una exploració dels límits del llenguatge". El jurat del Joan Fuster d'assaig també ha recompensat una altra excursió radical, 'Soldats del no-res', de Joan Garcia del Muro (Lleida, 1961). "El meu llibre parla sobre què els passa pel cap als joves que abandonen la vida d'aquí i se'n van a lluitar amb l'Estat Islàmic", diu. "L'originalitat de l'obra és que sempre es parla de radicalització de l'islam, i a mi em sembla que no és així. Ells han islamitzat el seu radicalisme: aquí estaven buits i l'islam ha estat una excusa per exterioritzar aquesta buidor".

stats