Cultura 27/01/2022

El Palau Robert commemora l’activisme de Joan Triadú

L'exposició 'Joan Triadú, defensar la llengua, estimar el país' es pot visitar fins al 18 d'abril

Ara
2 min
L'inici de l'exposició sobre Joan Triadú al Palau Robert de Barcelona.

BarcelonaJoan Triadú, defensar la llengua, estimar el país és el títol de l’exposició que s'ha inaugurat aquest dimecres a la sala 4 del Palau Robert de Barcelona i que es podrà visitar fins al 18 d’abril. La mostra, comissariada per Jordi Manent, aborda el llegat de Joan Triadú (1921-2010) sobretot com a activista que “va lluitar per uns ideals i valors i no va defallir malgrat les condicions adverses”. El seu paper com a activista és fonamental: va participar en moltes de les accions a favor del català durant el franquisme, i posteriorment va desplegar una gran activitat com a professor i com a formador de futurs mestres de llengua i literatura catalanes. L’exposició inclou imatges i documents de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Impulsada pel Departament de Cultura i produïda per l'Arxiu Nacional de Catalunya, Joan Triadú, defensar la llengua, estimar el país vol ser una mostra divulgativa per apropar als més joves la figura de Joan Triadú, també pedagog, escriptor i crític: recorre la seva vida en etapes com la guerra, el franquisme i la recuperació de la democràcia, i se centra en el seu activisme des de tres vessants: l'activisme patriòtic, el cultural i el formatiu. A través d'imatges i documents de l'Arxiu Nacional, repassa el treball de Triadú a les escoles, a més d'institucions i premis literaris, amb la seva vocació de professor i la voluntat d'"ensenyar el català a les noves generacions per salvar el futur", tal com explica Manent.

L'espai també dedica gran atenció a la seva labor de traslladar la llengua catalana al poble des de publicacions com Ariel, de la qual va ser fundador, Forja, Pont Blau, Serra d'Or i Avui. Una de les seves obsessions era crear cultura i divulgar-la perquè arribés a tothom. Així mateix, la mostra recorda la repressió que va patir, com l'acusació que va rebre per escriure uns pamflets en anglès criticant el règim franquista que es van repartir al Liceu; encara que va sortir-ne il·lès gràcies a la seva perspicàcia en dir que el text estava en anglès nord-americà i ell sols sabia anglès britànic.

En el marc de l'Any Triadú, l'exposició forma part del conjunt d'activitats que s'allargaran fins al juliol del 2022 per commemorar el centenari del naixement de l'escriptor, i es confia que aquesta mostra recorri el territori com també ho han fet les exposicions dedicades al Triadú crític literari i al Triadú pedagog.

stats