Cultura 26/12/2019

Salvar el Archivo de Salamanca demana altre cop que la Generalitat torni documents

Els 'papers' reclamats van ser espoliats el 1939 i Catalunya els va recuperar recentment

1 min
La neta d'Antoni Rovira i Virgili recollint alguns dels documents del seu avi que van ser retornats a Catalunya

L'associació Salvar el Archivo de Salamanca ha demanat al Tribunal Suprem mesures cautelars perquè "garanteixi la devolució" dels 400.000 documents que segons assegura no pertanyen a cap propietari català però que continuen en mans de la Generalitat. En un comunicat, justifiquen aquesta mesura perquè els papers "no es perdin en l'entramat independentista i siguin restituïts en el termini màxim d'un any". Així mateix, ha denunciat "els incompliments de l'ordenament jurídic per part de la Generalitat en connivència amb el ministeri de Cultura" i la "voluntat expressa" dels responsables del Govern "d'incomplir els pronunciaments del Tribunal Suprem". La petició de l'entitat es produeix enmig de les negociacions per a la investidura entre PSOE i ERC.

El desembre del 2017 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja va desestimar un recurs presentat pel president de l'associació Salvar el Archivo de Salamanca, Policarpo Sánchez, perquè tornessin a Salamanca els documents que l'Arxiu Nacional de Catalunya no havia pogut retornar als seus legítims propietaris o als seus hereus, perquè no havien estat localitzats o bé ja no existien.

La documentació que hi ha a Salamanca va ser requisada per les tropes franquistes el gener del 1939 i fa dècades que diferents entitats i institucions catalanes batallen perquè sigui retornada. Encara hi ha papers que han de tornar a Catalunya, segons els acords entre Generalitat i ministeri de Cultura.

El gener del 2006 va començar un llarg procés de devolució de la documentació espoliada per les tropes franquistes que encara no ha acabat. Un procés que la Generalitat sempre ha criticat per la seva lentitud.

stats