Cultura 03/09/2011

La paraula de Dalí esdevé música

L'espectacle 'Salvador Dalí canta' va celebrar ahir el desè aniversari del festival Acústica

Redacció
2 min
Martirio

BarcelonaEl Festival Acústica de Figueres va celebrar ahir el seu desè aniversari amb una proposta molt especial: L'espectacle Salvador Dalí Canta, en què veus catalanes i internacionals del pop, la cançó i el flamenc, van posar música per primera vegada als poemes i textos escrits per Salvador Dalí. Ana Torroja, Amaral, Martirio, Kiko Veneno, Love of Lesbian, Albert Pla, Gerard Quintana i Dolo Beltrán entre d'altres van recitar o cantat textos del geni empordanès.

Tot sota el coixí musical de les composicions oníriques i la instrumentació de Pascal Comelade i quatre membres de la seva Bel Canto Orquestra. El seu estil musical va ser el pilar i el fil conductor que va unificar l'espectacle, que es va celebrar en un espai especialment dissenyat a la Plaça Gala-Dalí, davant del Museu, i on aquesta nit es tornarà a repetir.

Artistes tan diferents com Ana Torroja, Amaral, Albert Pla, Kiko Veneno, Pau Riba, Dolo Bertran de Pastora o Gerard Quintana van recitar o cantar -segons les seves preferències- textos originals de Dalí. Entre ells van haver-hi alguns d'escatològics, altres de fort contingut sexual, odes a l'amor dedicades a Gala i també manifestos contra la cultura catalana del moment i a favor de trencar amb la seva rigidesa.

L'excepció va ser Estrella Morente, que va optar per dur a l'escenari el cèlebre poema que Lorca va dedicar al seu amic, Oda a Salvador Dalí. Que per cert es va entendre també com a un homenatge al seu pare mort, Enrique Morente. L'heterodox Pau Riba també va sortir del guió i va interpretar el tema Daliniana Flor del seu darrer disc, Virus Laics.

El poeta Enric Casasses va recitar textos en prosa del pintor empordanès, molt fervorosos en la seva demanda d'una revolució cultural, i la ballarina i coreògrafa Sol Picó va ballar tant sobre la veu original de Dalí com per acompanyar Casasses.

El concert també va ser apadrinat pel veterà roquer Alice Cooper i Amanda Lear, amics personals de Dalí, que hi van participar a través de projeccions audiovisuals. Recordem que el mateix Cooper va dedicar Dada, un dels treballs més desconcertants de la seva carrera, a Salvador Dalí.

stats