La plaça Llucmajor de Barcelona passarà a dir-se plaça de la República

El canvi s'escenificarà el proper 14 d'abril, en un acte de celebració de la proclamació

La plaça Llucmajor es dirà plaça de la República. Així ho anunciat aquest dilluns el primer tinent d'alcalde, Gerard Pisarello, que ha explicat que la Ponència del Nomenclàtor de Barcelona va posicionar-se a favor del canvi de nom dimecres passat. Si el ple del districte ho aprova el proper 2 de març, s'escenificarà la modificació en un acte de celebració de la proclamació de la Segona República el 14 d'abril.

Amb l'objectiu de no haver de modificar el nom de la parada del metro de la línia 4 –que compta amb una parada a la plaça– es canviarà també el nom dels jardins de la Segona República pel de jardins de Llucmajor. A través d'aquesta substitució, el consistori barceloní busca minimitzar els costos, que seran de prop de 3.000 euros, del canvi de nomenclatura. Malgrat això, la tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha apuntat que "estudiaran que la parada de metro visualitzi el canvi de nom de la plaça".

Una reivindicació històrica

El primer tinent d'alcalde ha qualificat el canvi de nom com un "acte de justícia", perquè veu "inacceptable i vergonyós" que persones vinculades al franquisme com José Agustín Pérez del Pulgar o esclavistes com Antonio López tinguin carrers dedicats a la ciutat i cap plaça commemori la República.

El portaveu de la Taula Unitària de Nou Barris per la República, Pep Ortiz, destaca que el districte "té una tradició molt republicana" i celebra aquest canvi. Recorda que el canvi de nom és una "reivindicació històrica", després que l'any 1990 es col·loqués l'estàtua a la plaça, guardada fins aleshores en un magatzem a causa del franquisme.

Pisarello ha conclòs que l'objectiu del canvi és defensar els valors republicans com a "construcció col·lectiva", no només la Segona República en concret. Per aquest motiu, també es dedicarà una medalla en record al president de la Primera República, Francesc Pi i Margall.

El PP ho qualifica de "revengisme històric"

El president del PP de l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández, qualifica el canvi d'"innecessari" i lamenta que el "revengisme històric del govern Colau" suposarà un cost afegit en la senyalització per als veïns i els comerços. Critica que es tracta només d'"una gesticulació més", i recorda que el monument ja es va tornar a col·locar a la plaça Llucmajor.