Llibres
Cultura 27/04/2011

Jaume Subirana guanya el 10è premi Gabriel Ferrater

El recull de poemes 'Una pedra sura' li ha valgut a Jaume Subirana (Barcelona, 1963) el 10è premi de poesia Gabriel Ferrater, dotat amb 7.250 euros i atorgat a Sant Cugat del Vallès. El membre del jurat Jordi Cornudella ha destacat la gran qualitat del volum, un dels 83 manuscrits que s'hi havien presentat.

Andreu Gomila
1 min

BarcelonaSubirana, aquest matí, s'ha mostrat orgullós i content d'obtenir un premi dedicat a un dels seus poetes de capçalera, Gabriel Ferrater –encara recorda els dia, l'hora i el lloc en què va llegir Les dones i els dies. I ha assenyalat que el títol del volum prové d'una sentència del poeta nord-americà d'origen serbi Charles Simic: "El poema que vull escriure és un impossible, una pedra que sura".

Segons Subirana, l'aigua, les pedres, la pesantor i la lleugeresa són els eixos del volum –que sortirà a l'octubre, editat per Edicions 62–. Subirana ha avançat que Una pedra sura segueix la línia engegada al seu anterior recull, Rapala. És a dir, de tall minimalista i detallista. Aquí, a més, ha inclòs la traducció d'un poema de W. B. Yeats, Un aviador irlandès preveu la seva mort, alhora que ha reescrit algun poema de R. L. Stevenson. "És un llibre d'homenatges", assegura el poeta, com el que dedica a Joan Salvat-Papasseit. Un poeta que en un moment determinat també va ser important per a Subirana. Ara, diu, n'ha extret l'energia, l'alegria, "l'enfrontar-se al vers anant a buscar la llum".

Aquest vespre, a dos quarts de vuit, al claustre del Monestir de Montserrat se celebrarà l'acte de lliurament del premi. Un guardó que ha guanyat prestigi en els últims anys. El jurat d'aquesta edició estava format per Cornudella, Marta Pessarrodona, Xavier Folch, Imma Monsó i Francesc Garriga.

stats