LITERATURA
Cultura 05/06/2013

Muñoz Molina rep el premi Príncep d'Astúries i es declara republicà

"Les persones que encarnen la Monarquia no estan a l'altura de les circumstàncies", ha dit en roda de premsa

Ara / Efe
2 min

BarcelonaL'escriptor Antonio Muñoz Molina creu que a Espanya li va anar "molt bé" durant la transició la presència del Rei i que la monarquia "va ser molt útil", però també creu que les persones que en l'actualitat encarnen la institució "no han estat evidentment a l'altura de les circumstàncies".

Muñoz Molina ha ofert una roda de premsa a la Casa d'Amèrica de Madrid hores després de guanyar el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres. I no s'ha estat de referir-se a un dels temes que apareixen al ser darrer llibre, 'Todo lo que era sólido': la monarquia i els prínceps, que donen nom al premi que rebia. "La meva opinió sobre els Prínceps d'Astúries és limitada, perquè els conec poc, però em semblen que són excel·lents persones en una posició impossible", ha assegurat l'escriptor.

Somrient i relaxat, i seguit molt de prop per la seva dona, la també escriptora Elvira Lindo, l'escriptor deia que havia rebut el premi "amb naturalitat" i "amb sorpresa". Ha tingut "molta sort" en la seva carrera literària i considera que pertany a "una generació privilegiada", que va començar a escriure en plena democràcia. Tot i així, no creu que s'hagi "saltat l'escalafó" al rebre el premi abans que altres. "La literatura és gent que escriu i gent que llegeix. N'hi ha molts que participen i després pot venir el premi o no. No crec que la carrera d'un escriptor es pugui mesurar pels premis que rep o no. Em sento molt agraït i content, però sóc conscient que hi ha molts altres que mereixien aquest premi", ha recalcat.

L'autor de 'Sefarad' procura "ser poques coses" a la vida, i per això limita "al màxim" les seves identitats, però, si li demanen la seva opinió sobre la monarquia, respon que no és monàrquic i que, "en principi" , és republicà, perquè "és una forma de govern més democràtica que la monarquia". "Però, si anem a la pràctica, entre la monarquia holandesa i la república de Veneçuela, em quedo amb la monarquia holandesa", deia l'escriptor abans d'afirmar que "l'ideal republicà potser de vegades s'ha complert en règims que formalment eren monarquies amb més eficàcia que en règims republicans".

Muñoz Molina fa pocs dies que va arribar de Nova York, on passa la meitat de l'any amb la seva dona, i la notícia del premi l'ha obligat a interrompre el seu "retir madrileny". S'ha convertit en l'autor més jove a merèixer aquest guardó i, a més, feia quinze anys que no ho concedien a un escriptor espanyol.

stats