Memòria històrica
Cultura 22/02/2023

El PSOE impedeix que l'Estat hagi de reconèixer la seva responsabilitat en l'execució de Companys

Els socialistes voten en contra d'una moció de Junts al Senat que reclamava un acte de reparació per a l'expresident

2 min
Els membres de la mesa del Parlament en l'homenatge del 15 d'octubre passat a Companys a Montjuïc.

MadridEl PSOE considera que la democràcia espanyola no es pot fer responsable dels crims de la dictadura franquista, i per aquest motiu aquest dimecres al Senat ha votat en contra d'una moció de Junts, que ha estat rebutjada, en què es reclamava a l'Estat que fes un acte d'assumpció de responsabilitat en la detenció, processament i execució del president Lluís Companys. El senador del PSC Manuel Cruz, que ha estat l'encarregat de defensar la posició socialista, ha carregat amb duresa contra Junts: "Vostès no pretenen honorar la memòria del president Companys, sinó posar en qüestió la qualitat democràtica del nostre estat", ha dit.

La moció ha estat defensada pel senador per Girona Josep Maria Cervera Pinart, que ha subratllat que "a diferència dels estats francès i alemany, l'estat espanyol no ha assumit mai la seva responsabilitat. Són crims de l'estat espanyol", ha conclòs. Cervera Pinart ha volgut remarcar que l'acte de reconeixement s'ha de fer al marge de l'opinió concreta sobre la figura de Companys, que "no va ser un home perfecte" i va tenir "clarobscurs". En efecte, els presidents François Mitterrand i Helmut Khol van demanar perdó per la detenció i entrega de Companys l'any 1990, i els cònsols dels dos països van participar en un acte d'homenatge l'any 2008. Per la seva banda, la llavors vicepresidenta, María Teresa Fernández de la Vega, va assistir l'any 2004 a l'homenatge a Lluís Companys al fossar del castell de Montjuïc, però mai hi ha hagut un reconeixement de responsabilitat.

La tesi de Junts, avalada per ERC, els grups bascos i Més País, és que l'estat actual és hereu del franquista, i per tant l'acte de reconeixement i reparació hauria de ser una conseqüència lògica de la llei de memòria històrica. La senadora del PNB Estefanía Beltrán de Heredia ha sigut clara en aquest sentit: "S'ha d'aplicar el principi de continuïtat de l'Estat. L'Estat és el mateix", ha resumit. Per la seva banda, el senador de Més País Pablo Gómez Perpinyà ha donat suport a la iniciativa, però negant que la guerra fos un conflicte entre Catalunya i Espanya: "El meu besavi, que era guàrdia d'assalt, va morir defensant la República a Reus", ha recordat.

stats