Cultura 20/05/2016

Puigdemont i Armengol formalitzen el reingrés de les Balears a l'Institut Ramon Llull

L'acord servirà per promoure la projecció exterior de la llengua i la cultura catalanes de manera conjunta entre Catalunya i les Balears

Ara
2 min
La presidenta, Francina Armengol, i el president català, Carles Puigdemont, atenent als mitjans al Consolat de Mar.

BarcelonaLa presidenta del Govern Balear, Francina Armengol, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, han formalitzat aquest divendres el reingrés de les Balears a l'Institut Ramon Llull amb l'objectiu de "promoure la projecció exterior de la llengua catalana i de la cultura dels dos territoris de manera conjunta". Els dos consellers de Cultura, Ruth Mateu i Santi Vila, també han participat en l'acte, que ha tingut lloc al Santuari de Cura de Mallorca.

"Compartim una mateixa llengua i molts dels trets culturals i històrics, per la qual cosa hem d'aconseguir reunir forces i treballar junts en un ambient de respecte i concòrdia", ha recordat Armengol. Segons ella, la firma de l'acord, que s'havia anunciat el juliol passat, permetrà que les Balears tornin, "una vegada més, a estrènyer els poderosos vincles que sempre hi ha hagut entre les dues comunitats, vincles entre germans que mai s'haurien d'haver trencat".

Puigdemont ha agraït "l'esforç de molta gent que ha aguantat en temps difícils i no ha desconnectat mai del que representava aquest univers lul·lià de relacions entre les Illes Balears i Catalunya". El govern del PP va trencar aquest vincle el 2012 davant la possibilitat d'un futur referèndum d'autodeterminació a Catalunya, segons va explicar l'aleshores conseller balear d'Educació, Rafael Bosch.

Activitats per promoure una llengua comuna

L'acord signat contempla la realització d'activitats per promoure i projectar la llengua i la cultura comuna durant el 2016 i 2017. Alguns projectes ja s'han posat en marxa, com la intervenció de Miquel Barceló a la Bibliothèque Nationale de France, a París (22 de març- 28 d’agost), i la participació d'autors balears a la Fira del Llibre de Varsòvia (16-22 de maig), on la literatura catalana és la convidada especial de l'edició d’enguany.

De cara als pròxims mesos es reforçarà el programa d'activitats culturals als departaments universitaris de l'exterior on s'ensenya català; s'inclourà una companyia de teatre de les Illes Balears al programa 'Avignon à la Catalane' i també a la Fiesta des Suds de Marsella. Hi haurà participació a la Fira del Llibre de Frankfurt en un estand conjunt i l’exposició 'Ramon Llull, 700 anys de missió', promoguda pel bisbat de Mallorca en el marc del programa de l’Any Llull, i que s’exhibirà al Palazzo de la Conselleria a Roma.

stats