Art

El jutjat d'Osca ratifica que els murals del MNAC no es traslladin a Sixena provisionalment

L'Ajuntament de Vilanova de Sixena recorrerà la decisió al Tribunal Constitucional 

La jutge d'Osca ha tornat a oposar-se al trasllat provisional a Vilanova de Sixena de les pintures murals del MNAC i ha desestimat  l'incident de nul·litat interposat per l'Ajuntament de Vilanova de Sixena i el govern de l'Aragó, en què denunciaven "indefensió" davant l'última interlocutòria del 25 de gener del 2018

La jutge d'Osca paralitza el trasllat de les pintures de Sixena del MNAC pel risc de deteriorament

El govern de l'Aragó i l'Ajuntament de Vilanova de Sixena van recórrer la interlocutòria en què es rebutjava el trasllat provisional dels frescos per dos motius. El primer, perquè no s'havia acreditat que la sala capitular del monestir de Sixena, on havien d'anar els frescos, disposés de les condicions òptimes per acollir-los. I en segon lloc, la jutge feia referència a la "fragilitat" dels frescos romànics davant el risc de desmuntar-los i traslladar-los fins a l'Aragó. 

Un nou estudi sobre els murals Sixena conclou el mateix: no es poden traslladar

Les dues institucions van presentar un incident de nul·litat en què al·legaven que s'havia vulnerat el seu dret a la tutela judicial efectiva, ja que segons ells no se'ls havia demanat demostrar que les condicions de la sala capitular del monestir de Sixena eren les adequades. 

Finalment, la jutge ha respost a l'incident de nul·litat aquest dijous amb una interlocutòria definitiva en què afirma que encara que l'Aragó hagués aportat proves que acreditessin que l'estat de la sala capitular era l'òptim, l'argument principal per oposar-s'hi era i continua sent, "l'estat de les pintures i els riscos inherents al seu trasllat". Descarta, per tant, que hagi existit indefensió, però l'Ajuntament de Vilanova de Sixena no ho veu així i ja ha anunciat que recorrerà la decisió al Tribunal Constitucional. 

El llarg litigi de Sixena

El juliol del 2016 el jutjat número 2 d'Osca va ordenar al MNAC que restituís les pintures murals a la seva ubicació original. La Generalitat, però, acompanyada d'un informe de científics en què s'alertava del risc del trasllat, va presentar un recurs a la jutge. Mentre es resol el recurs, l'Aragó demana que es traslladin les pintures provisionalment a Vilanova de Sixena, mentre que la jutge prefereix esperar a una sentència definitiva. 

Les pintures murals decoraven des del segle XII el monestir, però un incendi durant la Guerra Civil les va malmetre. Patrimoni de la Generalitat les va recuperar i les va portar a Barcelona, on van ser restaurades. El MNAC les té en dipòsit des de l'any 1940 i des del 1960 estan exposades al públic com una de les grans obres mestres de la col·lecció del museu. 

9 claus per entendre el litigi pels béns del monestir de Sixena