Cultura 08/06/2016

Rescaten de l'oblit més de 16.000 objectes personals dels presoners d'Auschwitz

Els responsables del museu han buscat durant mesos, perquè els objectes estaven oblidats en caixes de cartró en uns soterranis

Ara
2 min
Auschwitz

BarcelonaLa primera patrulla russa va arribar al camp d’Auschwitz, a uns 43 quilòmetres de Cracòvia, cap al migdia del 27 de gener del 1945. Hi quedaven prop de 7.000 presoners, la majoria, molt malalts. Eren els supervivents dels 1,3 milions de persones que els nazis hi van deportar entre el 1940 i el 1945. D'aquell infern hi ha testimonis literaris que evidencien que els supervivents mai es van alliberar dels camps. Ara, el museu d'Auschwitz ha recuperat més de 16.000 objectes personals que havien estat propietat dels presoners. Tots aquests objectes es van trobar el 1967 durant una excavació arqueològica prop de les cambres de gas. Van ser emmagatzemats i oblidats.

Rescaten de l'oblit més de 16.000 objectes personals dels presoners d'Auschwitz

La majoria eren pertinences personals que els presoners es van endur a la cambra de gas, com ampolles buides, trossos de sabates, joies, rellotges, raspalls, pipes, botons, navalles, claus... Els responsables del museu han necessitat mesos per localitzar tots aquests objectes guardats dins de 48 caixes de cartró als soterranis del Museu de la Ciència. "El 1967 es va fer un documental on s'explicaven els treballs arqueològics prop de les ruïnes de les cambres de gas i dels crematoris i es mostraven alguns dels objectes localitzats", diu la responsable del museu, Elzbieta Cajser. "En el registre que es va fer només es van catalogar 400 objectes. Aquesta xifra ens semblava que era molt insignificant, teníem el convenciment que n'hi havia molts més, i vam començar a buscar. Hem trigat mesos a localitzar tots aquests objectes", afegeix.

Rescaten de l'oblit més de 16.000 objectes personals dels presoners d'Auschwitz

Trobar-los no ha estat gens fàcil, perquè ha canviat el personal del museu, l'autor del documental es va morir i no hi havia cap registre als arxius.

stats