Música
Cultura 05/03/2022

Residente li canta les quaranta a J Balvin

El cantant porto-riqueny publica una cançó en què 'destrossa' el colombià

2 min

BarcelonaResidente li canta les quaranta a J. Balvin. Potser seria millor dir que li rapeja les quaranta, perquè l'artista de Puerto Rico tira rimes contra el colombià Balvin. "Això ho faig per divertir-me", diu René Pérez, àlies Residente, i deunidó la diversió: un rap inclement de més de vuit minuts. BZRP Music Sessions #49, enregistrat amb el productor argentí Bizarrap, és un nou capítol d'una baralla dialèctica que va començar el setembre del 2021, quan Balvin va fer una crida a boicotejar els premis Grammy Llatins.

L'artista colombià es queixava de la poca rellevància de les músiques urbanes en les nominacions, sobretot atès el volum de negoci que generen per a la indústria musical. La resposta de Residente va anar més enllà de fer evident que sí que les músiques urbanes estaven ben representades en les categories principals, amb noms com Rauw Alejandro, Bad Bunny, C. Tangana, Gente de Zona i el mateix Balvin. Segons Residente, tot plegat era la rabieta d'un privilegiat que sentia que mereixia tenir més nominacions. Altres artistes es van alinear amb el porto-riqueny, i finalment Balvin va admetre l'error... d'haver fet una crida oberta al boicot en comptes de gestionar la queixa amb discreció adreçant-se directament a l'organització dels Grammy.

La picabaralla dialèctica, però, té un rerefons més profund. Residente i Balvin són dues maneres diferents de viure en la música i en la indústria musical. Residente, com Bad Bunny i Ricky Martin, va ser un dels artistes que van participar en les protestes que van fer caure el governador de Puerto Rico . En canvi, Balvin es va posar de perfil en les manifestacions contra les polítiques del president colombià i la violència policial .

Residente també va carregar contra la petició de boicot als Grammy Llatins, justament en l'edició en què rebia el Grammy d'honor Rubén Blades, referent indiscutible de la música llatina i model d'autor compromès (Residente i Rubén Blades, per cert, coincidiran al Festival Cruïlla de Barcelona). Per acabar-ho d'adobar, al desembre Balvin, blanc, va acceptar el premi a l'afrollatí de l'any . Tot plegat apareix en la cançó de Residente, una estripada històrica.

stats