Coronavirus

La revista 'The Lancet' avala les conclusions de l'assaig clínic del concert a l'Apolo

2 min
Participants en l'assaig de l'Apolo, inclòs el director de la sala, Alberto Guijarro, esperant el resultat de la prova d'antígens.

BarcelonaL'equip de l'Hospital Germans Trias i Pujol ja ho havia anunciat fa uns mesos: l'assaig clínic en forma de concert que es va fer a la Sala Apolo de Barcelona el 12 de desembre va ser tot èxit, en el sentit que cap dels prop de mig miler de participants va donar positiu en SARS-CoV-2. És a dir, van ser efectives les estrictes mesures aplicades en un esdeveniment en què el públic no havia de respectar la distància profilàctica. Tanmateix, es tractava d'un estudi preliminar i faltava l'aval que dona la publicació de les conclusions en una revista científica, que és el que ha fet The Lancet aquest dijous.

"L'estudi ha sigut el primer a confirmar que el testeig massiu previ amb proves ràpides d'antígens, l'ús de mascaretes facilitades per l'organització i una optimització de la ventilació del local interior eviten la transmissió de covid durant l'esdeveniment", expliquen Boris Revollo i Josep Maria Llibre, els metges al capdavant de l'equip de la Fundació Lluita contra la Sida i les Malalties Infeccioses a càrrec de l'assaig. Els 465 assistents a l'assaig-concert, d'entre 18 i 59 anys, van haver de fer-se una prova d'antígens i una PCR unes hores abans del concert, i una setmana després una altra PCR per determinar si s'havien contagiat. Segons Revollo i Llibre, "aquest resultat ha marcat un punt d'inflexió en la celebració d'actes culturals en entorns tancats en temps de coronavirus arreu del món". Per exemple, el servei de Salut Pública del Regne Unit ha engegat un programa pilot amb fins a quinze esdeveniments basat en les dades obtingudes a l'Apolo, i als Països Baixos s'estan fent assajos similars.

En les conclusions publicades a The Lancet, s'inclou també la valoració dels participants en l'assaig: han puntuat amb gairebé un 10 la seva disposició a assistir a un altre esdeveniment amb els mateixos protocols de seguretat, i la majoria han manifestat que s'havien sentit capaços de comportar-se amb normalitat malgrat les precaucions. El mateix equip científic va supervisar al març el concert de Love of Lesbian al Palau Sant Jordi, també amb el públic a peu dret, amb mascareta i sense distància profilàctica. I igualment assessoren els festivals Vida, Canet Rock i Cruïlla, els primers que es faran a l'aire lliure en què el públic no tindrà restriccions de moviment.

stats