MÚSICA
Cultura 27/09/2017

Els Rolling Stones: rock’n’roll sota molt control

La gira No Filter recupera grans clàssics i dona la possibilitat al públic de triar-ne una de les cançons

Marta Terrasa
3 min
Els Rolling Stones: rock’n’roll sota molt control

BarcelonaCinc vegades. Sis, si comptem el concert d’aquesta nit a l’Estadi Olímpic. Sis visites en total en les quals els Rolling Stones han passejat ganyotes, morros i rock’n’roll totèmic per Barcelona. Avui, Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts i Ronnie Wood oferiran un concert ple de hits i, com passa actualment als espectacles multitudinaris, marcat per estrictes mesures de seguretat.

D’acord amb el repertori de les actuacions d’Itàlia i Alemanya, tot fa pensar que hi sonaran cançons com Jumping jack flash, Sympathy for the devil i Gimme shelter, però també peces no tan habituals com Under my thumb i Play with fire. Sembla probable que hi hagi una breu picada d’ullet al seu disc més recent, Blue & lonesome, amb Just your fool i Ride ’em on down. Totes dues són versions -com la totalitat del disc-, en aquest cas de Buddy Johnson i Jimmy Reed, respectivament. És el primer disc d’estudi en més d’una dècada, des d’aquell A bigger band del 2005, i representa una tornada sonora als pantans de Louisiana; un homenatge als orígens i influències de Ses Majestats Satàniques més blues.

¿Però hi tocaran Wild horses o Paint it black? Ara hi ha una manera de saber-ho o, si més, no d’intentar influir en la decisió final. Els Rolling Stones han volgut que sigui el públic qui triï una de les cançons que formaran part del repertori a través de la seva apli. Hi ha temps per participar-hi fins avui a la tarda.

El No Filter Tour va començar el dia 9 a Hamburg i es tancarà a París el 22 d’octubre. Sorprèn la manca de dates a Anglaterra, justificada pel grup per l’“absència d’espais adequats”, ocupats per la programació esportiva. La gira es va iniciar l’any passat a l’Amèrica Llatina i els va portar per primer cop a Cuba.

Controls fins a la roba

El concert de Barcelona ve precedit per les fortes mesures de seguretat que ja es van viure als concerts de Coldplay i, més recentment, dels U2. Des de l’organització es demana als assistents que vagin amb temps a l’Estadi Olímpic en previsió dels controls. L’obertura de portes serà a les 17.30 h. El grup valencià Los Zigarros actuarà a les 19.30 i els Stones sortiran a l’escenari a les 21. La llista d’ítems prohibits és encara més llarga que la dels concerts anteriors: per exemple, es prohibeix portar roba amb tatxes o punxes, així com cadenes llargues. Tampoc s’hi podran entrar bosses o motxilles que superin els 11 x 15 cm. Més enllà de la vestimenta, no s’hi podran portar pals de selfie, bicicletes, skates, cascos, paraigües o cap tipus de beguda, ni càmeres que no siguin compactes ni equips d’àudio.

Com ja va passar al concert dels U2, mostrar el DNI o el passaport serà un requisit indispensable per poder accedir a l’Estadi Olímpic, una decisió adoptada com a mur de contenció per evitar la revenda. Hi haurà diversos punts de control nominal: per tant, només l’assistent titular de les entrades -a nom de qui figuren- tindrà dret a accedir al concert. Tots els acompanyants del titular hauran d’entrar al recinte amb ell. Si per qualsevol motiu aquesta persona no hi pogués assistir, per tant, cap dels acompanyants hi podria entrar.

Malgrat el preu, d’entre 86 i 291 euros, les entrades estan pràcticament exhaurides, i a Ticketmaster només es poden comprar les de 166 euros amb visibilitat reduïda i les de seients per 291 euros. Fins i tot els packs VIP de 670 euros estan venuts. Les entrades a 900 pessetes de la seva primera visita a la plaça Monumental l’any 1976 semblen ara relíquies d’una vida passada.

El preu de les entrades respon als marges de benefici i als costos de producció d’una gira com No Filter. Per a l’ocasió han escollit un escenari modern, amb torres de 22 metres de led, una passarel·la i centenars de llums. I cal sumar-hi els més de 200 autobusos de personal i material i els set dies de muntatge. Sí, els Stones són el grup de rock’n’roll, però també una supercorporació, sobretot des de la gira Steels of Wheel,del 1989. Michael Cohl, productor d’aquell tour, va vendre 40 concerts per 40 milions de dòlars, incloent-hi drets de retransmissió i imatge. La gira va generar 260 milions de dòlars i des de llavors l’imperi no ha parat de créixer. Jagger va reconèixer que continuaran no per necessitat, sinó per saber fins on són “capaços d’arribar”. On i per què, encara no se sap.

stats