El bo cultural del govern espanyol no inclourà finalment els toros

Sánchez va anunciar aquest dimecres una ajuda de 400 euros per als joves de 18 anys per gastar en cultura

ARA
2 min
La Mercè 
 Dels concerts amb cadires buides

MadridEl bo cultural que va anunciar aquest dimecres el president espanyol, Pedro Sánchez, destinat als joves que facin 18 anys i dotat de 400 euros no inclourà, finalment, els toros. En un inici, el ministeri de Cultura havia donat per fet que les curses de bous quedaven incloses en aquesta ajuda, però hores després, el ministre Miquel Iceta va rectificar i, en una entrevista a la Cadena SER, va explicar que finalment els toros en quedaven fora. Unides Podem havia expressat el seu malestar al PSOE per haver inclòs aquestes curses en el bo cultural. Poques hores després de l'anunci de Sánchez, la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, va reivindicar l'ajuda com una proposta del partit lila.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha justificat la decisió del ministeri de Cultura pel fet de voler "prioritzar" els sectors culturals que el govern espanyol vol ajudar. "El sector de la tauromàquia se'n queda fora", ha afirmat, tot i que ha volgut remarcar que l'executiu continua reconeixent el "valor cultural" d'aquests esdeveniments.

Segons va explicar Pedro Sánchez, el bo és una ajuda directa i de caràcter finalista que té per objectiu de crear un "cercle virtuós" entre la joventut, l'accés a la cultura i la promoció de la indústria cultural. El cap de l'executiu espanyol ha fet l'anunci des d'Eslovènia, on participa en la cimera Unió Europea-Balcans, i coincidint amb el Dia del Cinema Espanyol.

Sánchez ha aprofitat la primera pregunta de la roda de premsa d'aques dimecres a la ciutat eslovena de Kranj per fer l'anunci, l'endemà d'explicar que també vol impulsar un bo jove destinat a l'habitatge. Si bé aquest matí la ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha avançat que entre 40.000 i 50.000 persones tindrien accés a aquesta ajuda per al lloguer –molt poques en comparació amb la quantitat de joves que tenen ingressos baixos–, caldrà veure si totes les persones que facin els 18 anys tindran accés a aquests 400 euros per a la cultura.

A l'espera de saber-ne la lletra petita, el bo cultural servirà per comprar llibres, videojocs, assistir a espectacles i concerts, per al teatre, la dansa, el cinema, els toros i per a tota mena d'activitats artístiques, ha anunciat el president espanyol. Hi ha un precedent recent d'aquesta mesura a França. El president, Émmanuel Macron, va aprovar aquest mateix bo, per valor de 300 euros, al juliol. Una manera d'ajudar els joves després de mesos de pandèmia en què les seves possibilitats d'oci i de cultura han estat molt limitades. A França hi va haver etapes de confinament a partir de les set del vespre.

Sánchez ha subratllat que la mesura anirà vinculada als comptes de l'Estat, com també l'ajuda a l'habitatge, en un intent de donar més arguments als seus potencials aliats perquè donin suport als pressupostos.

stats