Sant Jordi 2012
Cultura 21/04/2012

Els llibres que arriben a Sant Jordi en més bona forma

Raimon va donar dijous passat dia 19 el tret de sortida a una dilatada celebració del llibre que culminarà el dia 23 amb un Sant Jordi afectat per la crisi, en el qual les editorials i els llibreters esperen poder recuperar part de les pèrdues dels últims mesos

Ara / Efe
2 min

BarcelonaEl cantautor Raimon va donar dijous passat dia 19 el tret de sortida a una dilatada celebració del llibre que culminarà el dia 23 amb un Sant Jordi afectat per la crisi, en el qual les editorials i els llibreters esperen poder recuperar part de les pèrdues dels últims mesos. Després que l'any passat Sant Jordi coincidís amb Dissabte Sant, cosa que va afectar a les vendes en les grans ciutats, el món del llibre espera una bona jornada i a això podrà ajudar la previsible meteorologia favorable per dilluns.

Cautela i bons desitjos

El Gremi de Llibreters afronta la festa amb cautela i espera repetir la facturació de 2011, quan va ascendir a 17 milions d'euros, si bé el president del Gremi d'Editors, Xavier Mallafré, en una ostentació de major optimisme, augura que es poden arribar als 18,5 milions.

Amb la intenció de mantenir la tendència creixent de vendes ja apuntada els últims anys, la literatura en català es presenta en aquest Sant Jordi amb les últimes novel·les de Rafel Nadal ('Quan érem feliços'), Lluís Llach ('Memòria d'uns ulls pintats'), Imma Monsó ('La dóna veloç'), Jaume Cabré ('Jo confesso'), Xavier Bosch ('Homes d'honor').

En castellà, destaquen les últimes novel·les d'Eduardo Mendoza ('El enredo de la bolsa y la vida'), Almudena Grandes ('El lector de Julio Verne'), Carlos Ruiz Zafón ('El prisionero del cielo'), Jonas Jonasson ('El abuelo que saltó por la ventana y se largó'), Federico Moccia ('Esta noche dime que me quieres') o Asa Larsson ('Cuando pase tu ira').

Com cada any, entre les novetats que es disputen el favor dels lectors figuren les obres dels anomenats autors mediàtics, que conviuen amb les dels escriptors de caire més tradicional. Mario Vaquerizo, l'equip dels programes televisius 'APM!' i 'Crackòvia', Eduard Punset, Pilar Rahola, Ferran Adrià, i els esportistes Kilian Jornet i Arantxa Sánchez Vicario seran altres autors mediàtics que estaran signant exemplars dels seus respectius llibres dilluns que ve.

Stilton i Mortadel·lo

Els més petits també tenen el seu forat en el tradicional Dia del Llibre, amb relectures de clàssics i l'ineludible sobre la Llegenda de Sant Jordi, l'incombustible Gerónimo Stilton o l'última novetat de Mortadel·lo i Filemó, aquest any també en català.

Llunyà ja l'èxit de la sèrie Harry Potter i superat el fenomen vampíric, la literatura juvenil s'apunta ara a la moda de la ciència-ficció amb fenòmens editorials com la trilogia de 'Els jocs de la fam', de Suzanne Collins, que coincideix amb l'estrena cinematogràfica de la primera entrega.

El gran moment que passa el còmic espanyol tindrà els seus ambaixadors en les firmes d'Aleix Saló ('Simiocràcia'), Miguel Brieva ('Memorias de la tierra'), El Roto ('Viñetas para una crisis') o Juanjo Sáez ('Arròs covat').

Al marge dels llibres mediàtics, en no ficció, Carles Porta signarà exemplars de 'Fago', Paul Preston farà el mateix amb 'L'holocaust espanyol' i l'exministre d'Educació Ángel Gabilondo dedicarà el seu 'Darse a la lectura'.

stats