OBITUARI
Cultura 18/02/2011

El món de la cuina acompanya la família de Santi Santamaria a Sant Celoni

Ferran Adrià i Juan Maria Arzak encapçalen l'àmplia representació dels cuiners que s'ha reunit a la capella ardent del cuiner de Sant Celoni

Redacció
2 min

Sant CeloniEl món de la cuina, amb Ferran Adrià al capdavant, ha volgut avui donar el seu suport a la família i a l'equip de Santi Santamaria, acompanyant-los a la capella ardent amb el fèretre del xef, que s'ha instal·lat al Teatre Ateneu de Sant Celoni, el bressol del seu restaurant, Can Fabes. Flanquejat per Juan Maria Arzak, Ferran Adrià, amb qui Santamaria va tenir una agra polèmica entorn de l'anomenada "cuina tecnoemocional", ha confessat, abans d'entrar al Teatre, haver-se quedat "trastocat" quan va conèixer la notícia de la mort de Santamaria.

Adrià ha assegurat que estava "feliç per estar amb la família en aquests moments tan durs" i, "més enllà de discrepàncies" i sense voler ser "hipòcrita", cal reconèixer, ha dit, que Santamaria "ha estat i seguirà sent un referent mundial en la cuina". Amb la seva presència al costat d'altres cuiners hi ha l'ànim d'expressar que "el món de la gastronomia està unit" i comunicar al seu equip que "estem amb ells per al que necessitin", ha indicat.

El xef d'El Bulli ha recordat de manera especial Pau Santamaria, el fill del cuiner de Sant Celoni, que "des de feia vuit o deu anys venia amb la família a El Bulli, i al qual des de petit havia servit plats". Per Adrià, el distanciament amb Santamaria –"coses que passen a totes les famílies", ha resumit– no pot entelar una relació d'amistat de més de trenta anys. Per això, ha dit que, quan va decidir venir, va pensar: "Ell estaria content que jo fos aquí, donant suport a la família i al seu equip".

La seva presència a la capella ardent "no té res a veure amb una mala consciència, perquè vaig ser i sóc honest i tinc la consciència tranquil·la", ha dit Adrià.

Desenes de veïns de Sant Celoni han passat per la capella ardent des del migdia, quan s'han obert les portes, i un dels moments més emotius s'ha produït quan s'han trobat Martín Berasategui i Pau Santamaria, que no ha pogut reprimir les llàgrimes i el plor. Visiblement emocionat, Berasategui ha dit que encara li sembla mentida ser aquí per aquesta raó i ha assegurat que Santi Santamaria era "irrepetible com a persona i un mirall com a cuiner, amb molta personalitat i sinceritat". "El respecte, la humilitat i l'entrega" han estat, segons l'opinió de Berasategui, les grans qualitats de Santamaria, que "estava les 24 hores del dia obert per donar-te un consell". Berasategui ha atribuït al xef català "gran part del que li està passant a la cuina espanyola en l'actualitat". Pel cuiner basc, amb les seves paraules Santi Santamaria "mai no va buscar la polèmica, sinó la crítica, perquè va ser crític com molts som crítics amb la nostra professió".

Des de "la impossibilitat de consolar la família, que haurà d'anar assimilant la pèrdua", Pedro Subijana ha dit que "aquí hi ha els seus col·legues, que lamentem que Santi se n'hagi anat d'aquesta manera, sense dir adéu". En nom de tots els cuiners, Subijana ha expressat el seu convenciment que "el seu equip sabrà mantenir l'estil de Santamaria i afrontar el repte de mantenir el seu nivell".

stats