Cultura 20/07/2019

El Sónar surt "enfortit" d'una edició amb "xifres d'assistència raonables"

El festival aplega 105.000 visitants, a prop dels números del 2017 però lluny dels 126.000 del 2018

Xavier Cervantes
2 min
El Sónar al recinte de Fira Barcelona a Montjuïc

BarcelonaSatisfacció moderada entre els directors del Sónar a l'hora de valorar la 26a edició del festival, que es tanca aquest dissabte amb una previsió de 105.000 visitants. "Són xifres raonables", ha dit un dels directors, Ricard Robles, que considera que el festival surt "enfortit en molts aspectes, artísticament i com a punt de trobada de noves idees" després d'una "edició particular", marcada sobretot pel canvi de dates (de juny a juliol) i en les últimes setmanes pel conflicte que mantenen amb Fira de Barcelona els muntadors de les estructures aèries dels escenari, els 'riggers' que segueixen en vaga.

El nombre d'assistents, 105.000, es distribueix en 46.000 al Sónar de Dia i 59.000 al Sónar de Nit. Les xifres són inferiors a les de l'any passat, quan el festival va celebrar el 25è aniversari i va arribar al rècord de 126.000 assistents (64.000 de dia i 62.000 de nit). Tanmateix, els del 2019 són números raonables en el sentit que estan només una mica per sota de la dinàmica històrica del festival, que es mou al voltant dels 115.000.

"Estem més que satisfets d'un festival que està capacitat per seguir sent un esdeveniment de referència mundial", ha afegit Robles. "Fem una valoració positiva de continguts. S'ha refermat el factor de descoberta en un Sónar femení, 'queer', global i radical", ha dit un dels altres directors del festival, Enric Palau.

La lectura que en fa l'equip del Sónar és que la programació nocturna és la que ha patit més tant pel canvi de dates com per la crisi provocada per la gestió del conflicte entre la Fira i els 'riggers'. "El problema no és la vaga, sinó la gestió de la vaga. El mateix festival ha donat suport a les reivindicacions dels muntadors", ha dit Robles, que també ha demanat que les institucions corresponents treballin per "no caure en situacions en què es precaritza la feina d’uns treballadors que reivindiquen de manera legítima uns drets, i a més a més es posa en perill la feina de moltíssima gent". Pel que fa a les dates futures, de moment el Sónar té garantit que es podrà celebrar al juny els anys 2020, 2021 i 2022.

Robles ha reconegut la feina feta per "persones concretes" de les institucions en les últimes setmanes, però ha mantingut la crítica a la gestió de la vaga i especialment als màxims responsables de la Fira, l'Ajuntament i la Generalitat. "El festival se'n surt. Ara falta saber qui no va voler pitjar el botó que podia haver desactivat el conflicte", ha dit Robles.

stats