TEATRE
Cultura 29/04/2013

Una obra de Rusiñol desconeguda aterra al TNC

Josep Maria Mestres dirigeix vint actors a 'Llibertat!', una crítica ferotge al racisme i la hipocresia, que no es representa des del 1901

Laura Serra
1 min

Barcelona'Llibertat!' es va estrenar el 1901 al Teatre Romea i mai més s'ha tornat a representar. El Teatre Nacional corregeix el greuge amb Santiago Rusiñol i programa de l'1 de maig al 9 de juny un muntatge dirigit per Josep Maria Mestres, amb una vintena d'actors a escena, entre els que destaquen Òscar Kapoya i Roger Casamajor. Kapoya interpreta el noi negre que arriba al poble de la mà d'un indià a qui volen homenatjar. L'arribada d'"el negre", que ni tan sols té nom, canviarà la vila, que al principi l'acull com un joc exòtic. Quan es fa gran i té les inquietuds de qualsevol adolescent, els qui el veien com una joguina passen a veure'l com un perill.

El racisme i sobretot la hipocresia és el que denuncia Rusiñol. "Això i la inconseqüència entre el que es diu, es pensa i es fa", diu Mestres. La seva versió de l'original acosta el muntatge encara més a l'actualitat. "En moments difícils, quan els llocs de feina i els privilegis perillen, és quan ens tornem més reaccionaris i és quan expressions com 'primer els de casa' se'ls fa seus gent que no ho hauries dit abans".

Aquest espectacle és un dels que va patir retallades pressupostàries. Tots els artistes van haver d'abaixar-se el sou i les partides d'escenografia i vestuari es van veure reduïdes.

stats