Arts escèniques

Un espectacle en català al festival més important d'Europa: "És increïble"

'Història d'un senglar' s'estrenarà al programa oficial del Festival d'Avinyó, al costat d'Angélica Liddell, Baró d'Evel i Sílvia Pérez Cruz

3 min
Joan Carreras a 'Història d'un senglar'

BarcelonaNova fita per al teatre català al Festival d'Avinyó, el més prestigiós d'Europa i una referència indiscutible a escala internacional. Joan Carreras serà el primer actor a interpretar un espectacle íntegrament en català dins la programació oficial: Història d'un senglar (o alguna cosa de Ricard), la brillant versió del Ricard III de Shakespeare que va escriure l'uruguaià Gabriel Calderón, es podrà veure a la Provença francesa del 12 al 21 de juliol al Teatre Benoît XII. Després que La Veronal fos la primera companyia catalana a actuar al Palau dels Papes el 2021 i que Mal Pelo debutés al festival l'any passat, aquest estiu serà el teatre de text en català que es posarà de llarg a l'aparador més important de teatre, la cita ineludible on els professionals de les arts escèniques pesquen les grans estrelles del moment. El català només s'hi havia sentit en els espectacles de la programació off. "És increïble, per a algú que s'estima tant aquesta llengua com jo, és una fita. Em fa molta il·lusió fer-ho en català", assegura l'actor.

I a més, quin català! El text de Calderón és una exhibició exuberant de teatre i literatura, amb una no menys excepcional traducció de Joan Sellent. És un mecanisme excepcional que entrellaça fragments de l'original de Shakespeare amb la història d'un actor que té el repte d'interpretar aquest despòtic monarca, al qual cada vegada es va assemblant més, en joc metateatral i autoparòdic. "El text és una bogeria meravellosa. Veus les misèries de l'ésser humà i et permet expressar-te amb totes les facultats: demana empatia, humor, confiança i cinquanta mil registres diferents. És el que més m'agrada, la sensació d'estar jugant", afirma l'actor.

Aquest 2024 serà un altre any important per a Joan Carreras. Està a punt d'estrenar Els criminals de Ferdinand Bruckner al Teatre Nacional i a l'estiu protagonitzarà Tots ocells a la Biblioteca de Catalunya, el nou espectacle del creador d'Incendis, Wajdi Mouawad. De fet, entre setmana actuarà a Barcelona i el cap de setmana, a Avinyó. A més, acaba de guanyar el premi Ciutat de Barcelona d'arts escèniques per Història d'un senglar, una coproducció del festival Temporada Alta amb el Festival Grec que també li ha valgut el seu primer premi Max com a actor, el Premi de la Crítica Catalana i dos premis Butaca. "L'espectacle va començar en pandèmia i gairebé d'amagat i ha tingut recorregut fantàstic i inesperat. No sé si Avinyó obrirà una gira internacional, l'objectiu és disfrutar-ho", apunta. L'obra arriba molt rodada: l'ha representat més de 100 vegades des que es va estrenar el 2020. Ha fet gira per Espanya, dues temporades al Teatro de la Abadía Madrid, el 2021 va fer estada al Teatre Lliure i el 2023 a La Villarroel, a més de fer gira catalana.

Més companyies catalanes a Avinyó

En aquesta 78a edició del Festival d'Avinyó, que programa el portuguès Tiago Rodrigues (el primer estranger que dirigeix la gran cita francesa i un artista que ha passat dos cops pel Lliure), el castellà és la llengua convidada i també comptarà al cartell amb altres noms nostrats. Obrirà el certamen a la Cour d'Honneur una artista apreciada pel públic català, i també pel francès, Angélica Liddell, amb el seu nou muntatge, Dämon. El funeral de Bergman (que ja porta un avís a l'espectador: "Algunes escenes poden ofendre el públic. No recomanat per a menors de 16 anys"). La cantant Sílvia Pérez Cruz hi presentarà l'espectacle del seu nou disc, Toda la vida, un dia, el 21 de juliol. I al cartell oficial també hi haurà durant deu dies la companyia catalanofrancesa Baró d'Evel, amb l'espectacle multidisciplinari Qui som?, del 3 al 14 de juliol.

També hi actuaran altres noms propis internacionals que són coneguts pel públic català, com Mariano Pensotti, La Ribot, Marta Górnicka, Mohamed El Khatib, Boris Charmatz i Lola Arias.

Més coproduccions internacionals al Temporada Alta

Si Història d'un senglar és una de les coproduccions amb artistes internacionals que impulsa cada any Temporada Alta, aquest dijous s'han presentat els noms de l'edició 2024 del festival gironí. Es tractarà de l'espectacle Un sublime error de Jan Lauwers (Needcompany) amb Gonzalo Cunill i el projecte Paisatges compartits, una marató de 7 hores d’espectacles a l’aire lliure amb set companyies internacionals entre les quals hi ha els catalans El Conde de Torrefiel. Fins a 45 produccions i coproduccions d'edicions anteriors del festival, estrenades entre el 2017 i el 2023, continuen en gira per Europa, l’estat espanyol i Catalunya.

Les estrenes més destacades d'artistes catalans que coprodueix el festival seran els nous espectacles d'Oriol Pla (creador de Travy), Lucia del Greco, Jordi Casanovas, Cabosanroque, Aina Tur, Llàtzer Garcia, Les Impuxibles, Farrés Brothers i José y sus Hermanas. Temporada Alta acollirà l’estrena a l’estat espanyol de Bérénice, la primera col·laboració entre Isabelle Huppert i Romeo Castellucci, i també l'espectacle de dansa Totentanz – Morgen ist die Frage, el nou muntatge de La Veronal.

stats