Cartellera teatral
Cultura Teatre 25/01/2024

El festival Oui! trenca amb el tabú de les desaparicions voluntàries

La setena edició de l'esdeveniment porta noms principals de l'escena francófona a Barcelona

ARA
2 min
Una escena de l'espectacle inaugural del festival

BarcelonaEl festival Oui! de teatre en francès s'inaugura aquest divendres amb Ceux qui se sont évaporés (Els que s'han fet fonedissos), una peça teatral de la quebequesa Rébecca Déraspe dirigida per Faiban Chappuis que explora el fenomen de les desaparicions voluntàries al Japó. Es tracta de la primera representació a Europa de l'espectacle, que es va estrenar al Canadà i que després de Barcelona passarà pel Téâtre de Belleville de París. El muntatge explora, amb tocs d'humor, una situació que afecta cada any prop de 100.000 japonesos que decideixen escapar-se de la pròpia identitat i tallar amb tots els lligams.

Ceux qui se sont évaporés dona el tret de sortida al festival, que tindrà lloc fins a l'11 de febrer i que portarà vuit peces teatrals procedents de territoris de parla francesa i inèdites a Catalunya. Els espectacles es representaran en francès amb sobretítols en català o en castellà a l’Institut Francès de Barcelona, la sala Dau al Sec Arts Escèniques, el Reial Cercle Artístic, l'Auditori Barradas de l'Hospitalet de Llobregat i el Teatre Plaza de Castelldefels. Entre els dramaturgs i directors convidats en l'edició d'enguany del festival destaca l'autora francesa d'origen romanès Alexandra Badea, que portarà Celle qui regarde le monde, la història d'un adolescent que pren consciència del món actual. Badea va rebre al desembre a París el Premi de Teatre 2023 de l'Académie Française.

Dos textos en català

L'autor i actor sirià Fida Mohissen debutarà al Oui! amb Shahada, il y a toujours un ailleurs possible, un testimoni íntim i punyent d'un home la fe del qual s’ha vist sacsejada per la trobada d'una altra manera de pensar i per l'amor envers la llengua francesa. També passaran pel festival Guy Delamotte. Véro Dahuron, Mathilde Berthenod, Louise Doutreligne, Luc Tallieu, Samuel Gallet i Simon Grangeat. En paral·lel, es presentaran dos textos en francès traduïts al català: El clam del buit, de Marc Garcia Coté, amb la interpretació de l’actriu Mercè Managuerra, i Els contrabandistes de llibres, una peça a partir de l’obra de Delphine Minoui amb la dramatúrgia i la traducció d’Albert Tola.

El festival Oui! és una iniciativa de Mathilde Mottier i François Vila, que també s'encarreguen de dirigir-lo. L'objectiu de l'esdeveniment és apropar el teatre contemporani en francès a Barcelona, tant per al públic més familiaritzat amb la llengua com també per a aquells que no ho estiguin tant però els interessi l'escena francòfona.

stats