Cultura  /  Teatre 12/12/2022

Els 25 espectacles d'aquest Nadal per veure amb la família

La cartellera ofereix la seva millor cara aquestes festes confiant en la recuperació del públic teatral

7 min
Guillem Albà actua als migdies a la plaça de Catalunya

BarcelonaSi hi ha El petit príncep en cartell, això és que ha arribat el Nadal a Barcelona. Amb aquesta reestrena es pot donar oficialment per inaugurat el calendari d'advent als teatres, que tenen cartelleres carregades de musicals, circ i espectacles per a tots els públics. Si la temporada passada es va tancar amb una "recuperació espectacular" (per fi es va tornar a les xifres prepandèmiques, però amb una ocupació molt baixa, de prop del 50%), aquest inici de curs ha arrencat amb prou força: un 5% més de públic que l'any passat per les mateixes dates. Ja sense ni tan sols mascaretes als teatres, el sector confia que aquest desembre i gener (tradicionalment, els dos mesos més lucratius) retornin definitivament els espectadors a les sales. Repassem els títols que poden portar famílies senceres de la taula a la butaca.

Amb ritme: els grans musicals

La programació de Nadal de la plaça de Catalunya de Barcelona enguany és excepcional: noms com Vero Cendoya, Magí Serra i Circ Pànic són alguns dels imperdibles escènics. Però alerta, perquè la majoria de dies (del 17 al 30 de desembre) obriran i tancaran la paradeta dos espectacles prometedors. Al migdia, el Fum, fum, festa!, de Guillem Albà & la Marabunta, serà un divertimento d’humor i música pensat per a grans públics. Albà diu que serà "festiu i participatiu" i es compromet a muntar "el concert més gran de la història". Al vespre, la cosa es posarà seriosa amb un muntatge que mesclarà circ i òpera a través de l’univers oníric de Lluís Danés, que ja va meravellar amb espectacles com Tranuites circus i Llits. Produït pel Gran Teatre del Liceu, La torre de Nadal farà sonar Puccini al cor de Barcelona amb sis músics, quatre cantants i vuit artistes de circ en escena.

A la cartellera teatral hi resisteix un dels grans musicals de l’any, el Golfus de Roma que el públic ha fet revifar després d’un crit de socors per despertar l’audiència de musicals en català: han arribat a l'espectador 100.000. A aquest clàssic de Stephen Sondheim –amb Jordi Bosch encapçalant un enorme repartiment al Teatre Condal–, s’hi han de sumar tres musicals pop amb aroma nostàlgic dels anys 80 (és a dir, poc desconstruïts, si es tracta d'adoctrinar adolescents): Pretty woman al Teatre Apolo, una nova versió de Grease amb un repartiment rejovenit al Tívoli i Cruz de navajas, un musical basat en la música de Mecano que es fa a la cúpula de Les Arenes.

Presentació del musical 'Pretty Woman' a El Palace Hotel.
La companyia del musical 'Golfus de Roma' al Teatre Condal.
Un esbós de com serà 'La torre de Nadal' del Liceu i Lluís Danés.

Amb adolescents: teatre que 'mola'

Hi ha un teatre per a famílies que especialment pot satisfer i sorprendre els adolescents, si s'aconsegueix arrancar-los de les pantalles. Entrenar la curiositat pel teatre pot ser un bon regal de Nadal. Òbviament, s'hi pot anar sense ells. Parlant de musicals, és destacable l'aposta dels Amics de les Arts i Minoria Absoluta per crear una obra de format mitjà amb música original, dramatúrgia de Marc Artigau i direcció de Sergi Belbel. El resultat d'aquest dream team creatiu és un còctel per a tots els paladars: Pares normals, al Teatre Poliorama. Si, en canvi, a casa hi teniu uns adolescents activistes, és imperdible el hit de La Calòrica, que torna per tercera i última vegada a Barcelona. De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda, al Teatre Borràs, és un muntatge sobre el canvi climàtic i la nostra hipocresia de cada dia. Per cert, si aquesta obra ja l'heu vista, el pla B seria caçar la políticament incorrecta Els ocells, també de La Calòrica, al gener al Poliorama. I una altra proposta amb gruix polític seria Divina de la mort al Maldà, un cabaret clàssic per parlar amb alegria d'un drama molt contemporani, el de les pressions estètiques. Si busquem un espectacle plàstic i entranyable, ple d'imaginació, toca anar cap a la Sala Beckett a veure Travy, la carta d'amor al teatre i a la família clownesca d'Oriol Pla. Un espectacle que el 2018 va deixar tothom bocabadat.

Una escena de 'Pares normals'.
Els actors de La Calòrica a 'De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda'.
Diana Pla, una de les clowns de 'Travy', d'Oriol Pla.

Amb sorpresa: la màgia del teatre

El circ és una disciplina molt oblidada pels teatres durant la temporada que sempre sol trobar el seu forat per Nadal. El Teatre Nacional aquest any va obrir el curs amb l'humor de Los Galindos i ara cedeix la Sala Petita a un altre clàssic del gènere, un dels principals artistes de circ del país, Manolo Alcántara. El seu preciós Déjà vu, un espectacle visual que juga amb el moviment i l'escenografia, per fi fa temporada a Barcelona. L'altre imperdible circense és la proposta anual del Circ d'Hivern de l'Ateneu Popular 9 Barris, i ja en van 27. Aquest any es diu faM i la dirigeix Karl Stets, i s'hi conjugarà la música, l'humor i disciplines com la corda llisa, la barra fixa i l’acrobàcia a terra.

Si aquestes són propostes de circ contemporani i de creació, també hi ha oferta nadalenca de circ clàssic. Com és tradició, el Circ Raluy Legacy plantarà la carpa al Port Vell de Barcelona i el seu germà, el Circ Històric Raluy, presentarà Kirko a Terrassa. Al Parc del Fòrum hi haurà un nom que només sonarà als avis de les criatures: el pallasso Fofito i Mónica Aragón recuperaran les cançons dels 80 a Viva el circo. Una altra proposta de circ, però en la versió moderna i de gran format, arribarà just després de festes al Palau Sant Jordi: Crystal del Cirque du Soleil, un espectacle que fusiona circ i una pista de gel.

Si parlem de màgia, la més evident és la que fa el Mago Pop, que des que es va establir al Teatre Victòria omple la platea diàriament amb Nada es imposible. En canvi, sense ser màgia, segur que el muntatge més sorprenent de la cartellera serà Los protagonistas, al Mercat de les Flors. Es tracta de la primera obra dels avantguardistes El Conde de Torrefiel per al públic infantil hipster (de 7 a 11 anys), al qual descobriran paisatges enigmàtics a través d’una instal·lació. Una manera diferent fins i tot d'anar al teatre.

El Circ d'Hivern 2022 es titula 'faM'.
'Déjà vu', amb Manolo Alcántara, al TNC.

Amb els més menuts: els infal·libles

Fins ara hem parlat de propostes familiars, però quan diem família pensem sovint en criatures de menys d'un metre d'alt. Doncs per als més petits també hi ha fato nadalenc. L'únic musical català que ha acompanyat tota una generació és El petit príncep. Per novè Nadal torna a Barcelona l'espectacle d'Àngel Llàcer i Manu Guix, ara al Paral·lel 62 (antic Barts), amb la sorpresa de Mariona Escoda (d'Eufòria) al repartiment. L'altre musical que ja ha estat provat entre infants és Bye bye monstre, la unió de Dagoll Dagom i Dàmaris Gelabert, que torna per segon Nadal al Poliorama. I un clàssic dels caps de setmana al Teatre Goya és el famós El monstre de colors, un espectacle que sempre encaterina els més petits.

És obligatori citar els espais que defensen, durant tot l'any, el teatre familiar de qualitat. Per Nadal redoblen la seva oferta habitual el Sant Andreu Teatre, el Jove Teatre Regina, els titelles de La Puntual, la Sala Ars i L'Autèntica. I el Petit Romea, que aposta pel clàssic de Charles Dickens El Conte de Nadal i la Sra. Scrooge i, de cara al gener, ja fora de festes, vindrà el teatre d'objectes de Hop! Històries d'objectes perduts. Perquè si la tria ha estat la bona, sempre queden ganes de tornar al teatre. Bon profit.

'Bye bye monstre' és el 25è musical de Dagoll Dagom però la seva primera producció de caràcter familiar.
És la novena temporada del musical 'El petit príncep'.

Musicals

  1. Fum, fum, festa!, a la plaça de Catalunya
  2. La torre de Nadal, a la plaça de Catalunya
  3. Golfus de Roma, al Teatre Condal
  4. Pretty woman, al Teatre Apolo
  5. Grease, al Teatre Tívoli
  6. Cruz de navajas, a la cúpula de Les Arenes
  7. Pares normals, al Teatre Poliorama
  8. Bye bye monstre, al Teatre Poliorama
  9. El petit príncep, al Paral·lel 62

Teatre

  1. De què parlem mentre no parlem de tota aquesta merda, al Teatre Borràs
  2. Divina de la mort, al Maldà
  3. Los protagonistas, al Mercat de les Flors (del 27 de desembre al 8 de gener)

Circ (i màgia)

  1. Travy, a la Sala Beckett
  2. Déjà vu, al Teatre Nacional
  3. faM, a l'Ateneu de 9Barris
  4. Circ Històric Raluy, a Terrassa
  5. Circ Raluy Legacy, al Port Vell
  6. Viva el Circo, al Parc del Fòrum
  7. Crystal, al Palau Sant Jordi
  8. Nada es imposible, al Teatre Victòria

Infantils

  1. El monstre de colors, al Teatre Goya
  2. El Conte de Nadal i la Sra. Scrooge, al Teatre Romea
  3. Jove Teatre Regina
  4. La Puntual
  5. Artaban, la llegenda del quart rei mag, al Sat!
  6. L’Autèntica
  7. Sala Ars Teatre
stats