Cultura 17/03/2021

Teresa Juvé, l'escriptora centenària que continua escrivint 'thrillers'

La Generalitat commemora els 100 anys del naixement de l'autora, que acaba de publicar el seu últim llibre

3 min
Teresa Juvé durant l'acte d'homenatge que li va fer la Fundació Pallach al Museu del Suro

"Teresa Juvé és una dona valenta, molt valenta. És extraordinària", diu Josep Maria Soler, president de la Fundació Pallach. L’escriptora i pedagoga és excepcional en molts aspectes. El 7 de febrer va fer cent anys, però continua llevant-se molt d’hora per escriure. Res la pot convèncer d'allunyar-se del seu ordinador ni tampoc de deixar la casa on viu des que es va morir el seu marit, el pedagog i polític Josep Pallach, a Esclanyà, Palafrugell. Juvé, plenament activa als cent anys, acaba de publicar la seva última novel·la, El degollador de Vallvidrera (Editorial Meteora), i és un dels pocs autors que seran testimoni i còmplice de la seva pròpia commemoració. Amb l’Any Teresa Juvé, el departament de Cultura i la Institució de les Lletres Catalanes celebren els 100 anys del naixement de la pedagoga i escriptora.

Juvé va començar a escriure novel·la negra als vuitanta anys, però no va ser la seva primera incursió en la literatura. El 1963 va quedar finalista del premi Nadal amb La charca en la ciudad, una obra que encara no s’ha publicat mai en castellà i que en català no ho va fer fins al 2005, amb el títol L’aiguamort a la ciutat (Rubrica Editorial). A la novel·la explica la seva experiència als camps de dones de França. No és l’única aportació de Juvé a la memòria.

L'exili i la resistència francesa

Al documental Memòries de l’exili narra la fugida de Barcelona d’avis, dones i nens. "Som a 5 de febrer. D’aquí a dos dies tindré divuit anys; porto de guerra des dels quinze anys, tota una vida", hi explica. Juvé va marxar de Barcelona el 24 de gener del 1939 amb la seva mare i els seus dos germans. Cadascú portava una maleta. Ella la va omplir de roba, llibres i el seu disc favorit, el tercer concert de Brandenburg de Bach.

Va passar l’exili a Tolosa de Llenguadoc, on va estudiar filologia i literatura comparada. El 1942, amb 21 anys, va ser agent d’enllaç de la Resistència francesa i va estar a punt de ser detinguda pels nazis. El 1948 es va casar amb el polític i pedagog Josep Pallach. El matrimoni no va tornar a viure a Barcelona fins al 1970 i, set anys després, Pallach va morir. "Tu ets jo. Flaixos per al meu bloc (Meteora, 2015) és un llibre de memòries, records i pensaments molt punyent i lúcid", explica Toni Terrades, comissari de la commemoració. "Juvé va canviar el títol del llibre pràcticament hores abans que entrés a impremta per afegir-hi Tu i jo", diu Soler. Juvé viu a menys de 200 metres del cementiri d'Esclanyà, però mai hi ha tornat a posar els peus des que van enterrar-hi el seu marit. "Ella diu que no hi ha d’anar a fer res, al cementiri, perquè ella està amb ell i ell està amb ella, i que cada dia hi parla", destaca Soler.

Un detectiu del segle XVI

Les novel·les policíaques de Juvé se situen totes a finals del segle XVI, en època de Felip II. Juvé és especialista en literatura occitana dels segles XVI i XVII i recrea l'època amb molt rigor: "L’ambientació és molt escrupolosa i transmet grans coneixements sobre com era la societat d’aleshores", detalla Terrades. El protagonista de les seves trames d’intriga és el Plagumà, un home cultivat que té com a missió viatjar per les diferents vegueries i supervisar els veguers. És un solter empedreït que mira al seu voltant de manera irònica i que té com a company d’aventures el jutge Joanola.

Soler confia que la commemoració serveixi almenys perquè es conegui més Juvé i es publiquin algunes de les seves novel·les encara inèdites: "Josep Pallach vivia més de portes enfora i la Teresa ho feia més de portes endins, potser perquè és més reservada, i això fa que se la conegui poc". La força de la seva biografia també ha fet que es conegui menys la seva part literària. "Hi ha molts documentals que estan vinculats a la seva biografia i nosaltres farem difusió de la seva trajectòria vital però incidirem molt més en la seva literatura", assegura Terrades. Entre altres activitats, es farà una exposició divulgativa i itinerant que es començarà a veure a les biblioteques a partir de l’abril; dues rutes literàries que permetran recórrer la saga de Jaume Plagumà pels carrers de la Barcelona dels Àustria, i una lectura dramatitzada de fragments de Tu ets jo. I mentre es facin tots aquests actes, Juvé continuarà escrivint.

stats