Cultura 24/07/2019

El TNT fa d'altaveu contra la intolerància i la cosificació de la dona

El festival programa Ada Vilaró, els francesos L'Amicale, Iniciativa Sexual Femenina i Pere Faura

Núria Juanico
2 min
'Germinal' inaugurarà el festival TNT

BarcelonaEl festival Terrassa Noves Tendències (TNT) està preparat per arrasar-ho tot. La 12a edició del TNT ha fet seva la frase de Pablo Picasso que diu que "tot acte de creació és, primer, un acte de destrucció", i ha programat 32 espectacles que no tenen manies a l'hora de trencar els límits de l'escena actual. "Volem tancar portes perquè se n'obrin d'altres", diu el director del TNT, Pep Pla, que s'acomiada del festival després de dotze anys capitanejant-lo. Els francesos L'Amicale inauguraran el TNT el 26 de setembre amb 'Germinal', una peça que explora la idea de començar de zero amb una mirada irònica i que s'estrenarà a l'Estat. Aquest any el festival terrassenc perd un dia –passa a celebrar-se de dijous a dissabte– i guanya en propostes de carrer (n'hi haurà quatre) amb l'objectiu de "fer el TNT visible dins la ciutat", assenyala el director.

Pla ha bastit aquesta última edició amb dos grans eixos de base. "D'una banda, hem programat propostes contra la cosificació de la dona, que fan una nova mirada a la bellesa i al plaer. De l'altra, hem apostat per muntatges que són un viatge cap a l'altre i que prenen l'alteritat com a símbol d'identitat", explica Pla. Entre les peces que alimenten el primer eix hi ha '360 grams', una obra d'Ada Vilaró sobre el fet d'haver sobreviscut un càncer de mama, 'Catalina', en què Iniciativa Sexual Femenina parla de la repressió sexual, i 'Protocolo de acción frente a lo desconocido', una proposta de la Fundación Agrupación Colectiva que parla de la pugna entre el desig i la por.

El TNT s'acostarà a la idea de l'altre i de la identitat amb espectacles com 'Suicide Notes' de Marc Caellas i David G. Torres. "Dels suïcidis no se'n parla tot i que és la primera causa de mort natural. A partir de les notes de comiat, hem creat un acte vitalista per generar una catarsi i encomanar ganes de viure", diu Caellas. La programació del pròxim TNT també inclou 'Cobalto' de Laila Tafur i Alba Rihe, 'Gentry' de Mos Maiorum, 'Gota a gota' d'El Canto de la Cabra i 'Incurables', una proposta de Pere Faura i Desilence que traça una metàfora del món nocturn a partir de la figura dels zombis. A més, els francesos Carabosse ompliran els carrers de Terrassa amb el muntatge 'Par les temps qui courent' i hi haurà quatre espectacles de música.

Concurs públic al setembre

Amb la marxa de Pla, el TNT i el Centre d'Arts Escèniques de Terrassa (CAET) es queden sense director a l'espera que es convoqui un concurs públic, que està previst per al setembre. De moment, l'Ajuntament de Terrassa no ha concretat si el relleu ocuparà les dues places, com feia fins ara Pla, o si s'adoptarà una fórmula diferent. "El TNT continuarà i volem que continuï creixent", afirma la regidora de Cultura de Terrassa, Rosa Boladeras, que afegeix que, de moment, treballen "perquè hi hagi un espai de creació, residència i exhibició més gran a la ciutat i per fer canvis generals en les arts vives a Terrassa".

stats