Cultura

Troben les restes de la fàbrica Puigmartí a les excavacions del Mercat de l'Abaceria

Els treballs arqueològiques es realitzaran fins a principis d'abril per documentar la zona

Toni Solomando
2 min
Els equips arqueològics fent treballs d'excavacions al Mercat de l'Abaceria de Barcelona.

BarcelonaEls treballs d'excavació per al nou Mercat de l'Abaceria, que van començar l'octubre del 2023, han revelat diverses estructures de l'antiga fàbrica tèxtil Puigmartí, una cotonera que va funcionar al segle XIX a Barcelona. Els equips d'arqueòlegs que treballen a la zona han documentat que les restes trobades ocupen pràcticament tota la superfície del solar i que corresponen al sector septentrional de l'edifici principal de la fàbrica, que inclou construccions, edificis annexos i el pati de la fàbrica. Els treballs de documentació van arrencar fa dues setmanes i continuaran fins a principis d'abril.

Durant una visita a les obres del mercat, al barri de la Vila de Gràcia, l'equip d'arqueòlegs ha recordat que ja tenien constància que en el subsol de l'obra hi havia un conjunt d'estructures de l'antiga fàbrica cotonera i rasses agrícoles d'etapes anteriors. De moment no han trobat cap indici per creure que la fàbrica tingués algun soterrani, tot i que pel tipus d'edifici seria una possibilitat. "Fins que no retirem el paviment principal de la nau o fins que no trobem una escala no ho podrem afirmar", diu la directora de la intervenció arqueològica, Patrícia Pinyol.

Abans de l'inici de les obres del mercat, l'any 2021, ja es va fer un estudi arqueològic per detectar possibles restes patrimonials en aquest solar i es van documentar un conjunt d'estructures relacionades amb l'antiga fàbrica cotonera Puigmartí, més coneguda com a Vapor Nou. Amb aquest coneixement van arrencar a finals de febrer d'aquest 2024 els treballs actuals conjunts entre l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona (IMMB) i el Servei d'Arqueologia de Barcelona per poder documentar les restes. El solar en qüestió està ubicat a la travessera de Gràcia, 186; ocupa un espai de 3.860 metres quadrats i figura en una zona d'interès arqueològic i d'alt valor històric.

Una de les cotoneres més importants

L'antiga fàbrica Francesc Puigmartí i Caparà va ser una de les més importants de l’època dedicada a la indústria del cotó i va donar feina a 800 persones en el seu moment de màxima esplendor. De fet, el 1852 disposava de 120 telers i l’any 1861 va ser visitada per la reina Isabel II. Es va començar a construir el 1839 i va ser destruïda per un incendi el 1876. La seva destrucció va deixar un espai lliure que va ser ocupat per l’Abaceria Central de la Vila de Gràcia, inaugurada el 1892 per ordenar l’activitat dels pagesos que anaven a la veïna plaça de la Revolució. Avui dia només queda dempeus una de les xemeneies de la fàbrica, ubicada a l’actual plaça del Poble Gitano.

stats