Reconeixements
Cultura 25/01/2022

La Veronal i Bachcelona, primers Premis Ciutat de Barcelona 2021

El festival Reteena i Laia Estruch també són premiats en una edició que recupera els guardons post-covid

2 min
01. Al centre,  El coreògraf Marcos Morau dirigint un assaig a l’escenari del Teatre Grec, aquest dilluns.  02. Imatge promocional de Vorònia.

BarcelonaDesprés d'un any en què l'Ajuntament de Barcelona va decidir cancel·lar els premis Ciutat de Barcelona per dedicar-ne la dotació a ajudar els creadors que patien un buit laboral a causa de la pandèmia, el 2021 tornen els guardons que reconeixen les millors obres d'art en totes les disciplines i els millors projectes de recerca i educatius. Els primers guardonats que s'han anunciat són la companyia de dansa La Veronal (en arts escèniques), el festival Bachcelona (música), el festival Reteena (audiovisuals) i Laia Estruch pel projecte Ganivet (arts visuals). Els jurats independents han escollit els noms per unanimitat.

El 2021 ha estat l'any de La Veronal. El premi l'hi donen per dos espectacles, Sonoma i Opening Night (escollides les obres de l'any pels especialistes de l'ARA). A més, la companyia de Marcos Morau ha estrenat al Palau dels Papes d'Avinyó. El jurat valora "la singularitat i la potència visual, interpretativa i conceptual dels dos espectacles", on l'equip artístic és cocreador de l'espectacle. L'artista Laia Estruch ha vist reconegut el muntatge Ganivet, un escenari-partitura sonor enlairat i performatiu, que va exposar a la Fundació Joan Brossa Centre de les Arts Lliures.

El jurat musical ha premiat el festival Bachcelona "per la rellevància de la programació i dels intèrprets, per la diversitat de públics, espais i formats i per la capacitat de teixir complicitats amb diferents agents de l’ecosistema social i cultural de Barcelona". En la categoria d'audiovisuals s'ha guardonat el festival audiovisual jove Reteena "per connectar audiovisuals i joves, empoderant-los i fent-los partícips en totes les seves activitats”.

Enguany els premis s'aniran anunciant per etapes i s'entregaran el 15 de febrer al Saló de Cent de l'Ajuntament. Aquest any, els premis han passat de 19 a 14 categories però no han perdut dotació, ja que el guardó puja de 7.000 a 9.500 euros (es perden els premis de Comunicació, i per fusió hi ha un únic premi d'Arts Escèniques i una sola categoria d'Arquitectura, Urbanisme i Disseny). Les ajudes a creadors impulsades el 2020 en comptes dels premis es mantenen. L’Ajuntament ha decidit mantenir les beques (rebatejades ara com Barcelona Crea) i sumar-les als premis, que recuperen la normalitat.

stats