Cultura 06/07/2016

El govern d’Aragó planta Vila pel conflicte de Sixena i es retira d'una jornada sobre el català

El director general de Política Lingüística de l'executiu aragonès no assistirà a la Jornada sobre Llengua i Societat

Acn
2 min

BarcelonaEl malestar del govern d’Aragó per l’actuació de la Generalitat en el conflicte pels béns de Sixena té ja una primera reacció. El director general de Política Lingüística de l'executiu aragonès, José Ignacio López Susín, ha anunciat que no participarà a la quarta edició de la Jornada sobre Llengua i Societat, que se celebrarà aquest dijous a l’Ateneu Barcelonès, organitzada pel departament de Cultura i que inaugura el mateix conseller de Cultura, Santi Vila. Segons ha pogut saber l’ACN, López Susín ha comunicat als organitzadors de la jornada que declinava participar-hi en senyal de disconformitat per l’actitud del conseller Vila en relació al litigi per l’art de Sixena. Fonts del departament de Cultura han confirmat que el polític aragonès no assistirà finalment a la jornada i que ho ha comunicat formalment aquest mateix matí.

La reacció del govern aragonès es produeix després que Santi Vila avancés aquest dimarts que era "molt improbable" poder complir el requeriment d’entregar els béns de Sixena abans del 25 de juliol, que és la data límit marcada pel jutjat d’Osca, i qualifiqués de “temeritat” i “atemptat cultural” traslladar les pintures murals del MNAC. Amb tot, la conselleria va anunciar que iniciava els tràmits administratius per al retorn de les 97 obres d'art del monestir de Sixena que es troben al Museu de Lleida i al MNAC.

A la quarta Jornada sobre Llengua i Societat d'aquest dijous s’exposaran les línies de política lingüística dels set territoris de parla catalana i es presentaran per primera vegada des de 2004 les principals dades sobre els coneixements, els usos i les representacions de les llengües a partir de les enquestes d’usos lingüístics a la població realitzades al llarg dels anys 2013, 2014 i 2015.

En aquest sentit hi participaran, a més del conseller Vila, la directora general de Política Lingüística del departament de Cultura, Ester Franquesa; la directora general de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears, Marta Fuxà; la subdirectora de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Nathalie Torres Garcia; el síndic de l’Alguer, Mario Bruno; el responsable de l’Àrea de la Catalanitat del Consell Departamental dels Pirineus Orientals, Nicolàs Garcia, i el cap del servei de Política Lingüística del ministeri de Cultura, Joventut i Esports del govern d’Andorra, Joan Sans.

stats