Art
Cultura 11/12/2017

Les obres de Sixena del Museu de Lleida ja són al monestir

El govern d'Aragó denuncia que falta una de les 44 peces que havien de rebre. Veïns de Vilanova de Sixena s'han acostat al cenobi per veure l'arribada de les obres d'art

Ara / Agències
3 min
Les obres de Sixena del Museu de Lleida ja són al monestir

Vilanova de SixenaEls camions que transporten les 43 obres del monestir de Sixena procedents del Museu de Lleida han arribat al monestir pels volts de les 15.30 h, segons ha informat el govern d'Aragó. En total. La consellera de Cultura aragonesa, Mayte Pérez, es troba al monestir al costat de l'alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas.

La consellera de Cultura ha subratllat que aquest dilluns és un "dia històric" en què "es fa justícia amb Aragó gràcies a la tenacitat i tenacitat d'una comunitat que no ha deixat de lluitar pel que és just i que no ha deixat de reivindicar el compliment de la legalitat i de la justícia i el compliment de les sentències", així com de treballar "per la defensa del seu patrimoni".

Un procés llarg i difícil

S'ha complert el guió que marca la providència judicial coneguda dijous passat i un fort dispositiu policial acompanyat per tècnics aragonesos, una furgoneta i un camió s'ha endut les 44 peces d'art de Sixena que eren al Museu de Lleida. Després de més de deu hores dins l'equipament, el camió ha sortit direcció al monestir de Sixena cap a les 14 h del migdia, enmig de crits dels centenars de manifestants que s'hi han congregat durant tot el matí i que han protagonitzat moments de tensió amb la policia. L'operació ha començat de matinada, quan tècnics del govern aragonès i la Guàrdia Civil han arribat al museu amb les caixes per traslladar les obres.

Els operaris descarreguen les obres de Sixena

El procés per embalar ha sigut llarg i meticulós, ja que moltes de les obres es troben en un estat d'extrema debilitat. Una vegada el camió ha sortit de davant del museu, els treballadors de l'equipament han sortit a saludar els concentrats visiblement emocionats i han entonat 'Els segadors'. Durant tot el dia, diversos carrers del centre de Lleida han estat tallats al trànsit per la policia, que custodiava l'equipament cultural. El monestir ja estava "preparat" per a la recepció de les obres. El govern de l'Aragó ha assegurat que des de fa setmanes es troba preparat per traslladar les 44 peces i portar-les al seu nou destí amb garanties. Amb tot, els museus catalans s'hi han posicionat en contra i han qüestionat que es faci en condicions òptimes per a la seguretat dels béns.

Intervenció de la Guàrdia Civil

L'alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, ha explicat que s'ha emès un comunicat per informar els habitants de la localitat que a partir de les 11.30 hores es podien acostar al monestir. L'alcalde ha reconegut, respecte a la intervenció de la Guàrdia Civil, que "a ningú no li agrada que treguin les coses d'un museu", però ha esgrimit que això no hauria sigut necessari si Catalunya les hagués retornat en compliment d'una sentència judicial, com va fer el juliol del 2016 amb 51 peces més de Sixena.

Davant "la negativa" i la "desobediència" a la justícia, la intervenció dels cossos i forces de seguretat de l'Estat "és una eina que té la democràcia", ha sostingut Salillas.

Sobre la concentració que té lloc davant el Museu de Lleida, ha apuntat que "a Salamanca també hi va haver protestes, s'hi van concentrar 80.000 persones" i "també hi van ser els cossos i forces de seguretat de l'Estat", ha dit en referència al trasllat des de l'Arxiu de la Guerra Civil Espanyola a Salamanca a Catalunya de documentació confiscada durant l'ocupació d'aquesta última.

stats