Cinema
Cultura 15/02/2014

La xinesa 'Black coal, thin ice' guanya per sorpresa l'Ós d'Or de la Berlinale

El 'thriller' de Diao Yinan s'ha imposat al favorit 'Boyhood', que s'ha endut l'Ós de Plata a la millor direcció per Richard Linklater. 'The Grand Budapest Hotel', de Wes Anderson, ha guanyat el premi del Jurat

Xavi Serra
2 min
El director Diao Yinan, guanyador de l'Ós d'Or i amb l'Ós de plata del protagonista de 'Black coal, thin ice'

BarcelonaEl 'thriller' policíac xinès 'Black Coal, Thin Ice' s'ha emportat aquest dissabte l'Ós d'Or de la 64a edició de la Berlinale i l'Ós de Plata al millor actor, Bai Ri Yan Huo, i s'ha proclamat així triomfadora indiscutible. La pel·lícula arrenca amb l'aparició d'un cadàver esquarterat en una planta processadora de carbó i explora una trama criminal que involucra una vídua amb un bon rastre de marits i amants morts al darrere. A mesura que el policia protagonista s'involucra en la investigació la pel·lícula, incorpora elements romàntics que culminen en un final melodramàtic i sublim, digne del millor Almodóvar.

La comèdia de Wes Anderson 'The Grand Budapest Hotel', que no partia entre les favorites, es va endur l'Ós de Plata, premi del Jurat, el segon guardó més important de la Berlinale. En un comunicat llegit per la jurat Greta Gerwig, Anderson va agrair “el primer premi de metall que em donen en un festival”.

Qui sí era favorit a l'Ós d'Or en totes les apostes, Richard Linklater, es va haver de conformar amb l'Ós de Plata a la millor direcció pel fresc sobre la vida d'un noi, 'Boyhood', rodat amb els mateixos intèrprets al llarg de 12 anys. El director nord-americà va recollir el premi en nom de “les més de 400 persones que han fet possible la pel·lícula”.

L'Ós d'Or a la millor actriu va ser per a Haru Kuroki, la minyona que protagonitza el melodrama d'època 'The little house', del japonès Yoji Yamada.

El jurat ha premiat el guió de l'alemanya 'Kreuzweg', de Dietrich Brüggemann, sobre el progressiu viacrucis d'una adolescent oprimida pel fanatisme religiós de la seva comunitat cristiana integrista, i també la fotografia de la xinesa 'Tui na', de Lou Ye, sobre una escola de massatgistes cecs.

I el premi Alfred Bauer per a la pel·lícula que obre noves perspectives en el cinema va ser per 'Aimer, boire et chanter', d'Alain Resnais. "És un premi perfecte per a Alain Resnais, que als 92 anys continua sent un campió de la innovació", va afirmar el productor del film en recollir-lo en nom del veterà director.

stats