Borràs entrega la Medalla d'Honor als represaliats i demana al Govern que s'acabin les acusacions

Les crítiques a la decisió i les discrepàncies entre partits marquen un acte en un ambient enrarit

3 min
Moment de l'entrega de la Medalla d'Honor a la representació d'independentistes represaliats

BarcelonaEs tractava d'un homenatge a les víctimes de la repressió contra l'independentisme i tots els partits presents eren sobiranistes -PSC, Cs, PP i Vox no hi han assistit com a protesta-. Però l'ambient ha sigut enrarit. Ni la crida per acabar amb la repressió ni la crítica a l'Estat han sigut les protagonistes, sinó que les mirades s'han fixat en la Generalitat i en les discrepàncies entre partits durant el lliurament de la Medalla d'Honor del Parlament a les víctimes de la repressió. L'homenatge ja va néixer enmig de la polèmica, ja que el PSC s'hi va oposar i ERC i la CUP el van criticar. Els republicans, perquè es deixaven de banda altres col·lectius i els cupaires per les acusacions particulars de la Generalitat contra molts dels represaliats. Encara ha enrarit més l'ambient que aquest divendres al matí una catorzena d'encausats carreguessin contra "la hipocresia i el cinisme del Parlament i la Generalitat". Marcel Vivet, per a qui el Govern demanava quatre anys i nou mesos de presó en el judici, ha rebutjat la invitació a l'acte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I Borràs és el primer que ha acceptat: "Hi ha hagut reaccions ben diverses", ha dit amb un to seriós que no ha abandonat al llarg del discurs. Ha respost a les crítiques afirmant que és un "gest simbòlic". Com també ho són, ha recordat, la data de la Diada, els llaços grocs o les pancartes en referència al fet que per un cartell Quim Torra va ser inhabilitat.

"La legislatura s'ha caracteritzat per un simbolisme estèril", havia acceptat uns mesos enrera l'expresident del Parlament, Roger Torrent, a l'acabar el seu mandat. Aquest divendres, la seva successora ha recordat aquestes paraules afirmant que "hi ha qui critica els gestos simbòlics perquè els considera estèrils", i també s'ha referit a la CUP assegurant que "hi ha qui es queixa que la medalla és només un gest simbòlic". Borràs ha dit que "no els falta raó". Per això, ha demanat a la Generalitat -el seu partit, Junts, en forma part- que no es personi més contra els manifestants independentistes. "Vull creure que serà un gest que ajudarà", ha dit, per després afirmar que la medalla "pot incomodar els que tenen a la seva mà reconduir la situació".

Borràs tenia a pocs metres Torrent quan ha pronunciat el discurs, però ni Joan Ignasi Elena, conseller d'Interior, ni Laura Vilagrà, consellera de la Presidència, de qui depèn el gabinet jurídic, eren a l'acte. Sí que hi eren el major Josep Lluís Trapero i el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Amb tot, Borràs ha criticat igualment les acusacions encara que fa poc depenien d'un departament d'Interior pilotat per Junts.

Pocs minuts abans, 16 persones encausades han pujat al faristol en representació dels represaliats. Des d'implicats en l'operació Judes als síndics de l'1-O, passant per un encausat pel Govern, Pol Serena. Alguns membres de la delegació accepten que estaven incòmodes pel doble vessant de les institucions. De fet, pràcticament la meitat han optat per no aplaudir quan s'ha entregat la medalla, davant d'un auditori dempeus -també els comuns-. Alguns dels represaliats expliquen que el gest no responia a cap estratègia, que simplement no els ha sortit de dins aplaudir. Quan els ha tocat parlar -ho ha fet Roger Español, que va perdre un ull durant l'1-O- sí que s'ha fet palesa la incomoditat: "A massa gent la medalla li recordarà que també va ser represaliada pel Govern".

Més gestos simbòlics

Encara que Borràs ha allunyat ERC i la CUP dels gestos simbòlics, se n'han vist molts. El cupaire Pau Juvillà, a diferència dels seus companys de mesa, no portava la medalla que els entreguen quan són nomenats. I també era un dia de samarretes: Ruben Wagensberg, amb el lema "La Pública a judici" i Alba Vergés, amb el logotip del Sindicat de Llogaters. Tots dos, doncs, han recordat així a Borràs per què criticaven la medalla: perquè s'havien deixat de banda causes que defensen altres col·lectius. A les portes de la Diada, la repressió ha fet aflorar més les desavinences entre independentistes que la voluntat de superar-la junts. Això sí, hi ha hagut una crida final de Borràs a la unitat: "La repressió només tindrà sentit si continuem fins a culminar el que vam començar l'1-O".

stats